A mikro- és kisvállalkozások 27-27 százaléka tervez létszámbővítést fél éven belül. Ezek a cégek elsősorban szakmunkásokat keresnek a betöltetlen álláshelyekre.

A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. megrendelésére a Kutatópont által készített felmérés szerint a vállalkozásoknak a szakmunkások mellett középvezetőkre is szüksége van, ugyanis a mikrovállalkozásoknak 15, a kisvállalkozásoknak pedig 31 százaléka nyilatkozott úgy, hogy középvezetőket is tudna foglalkoztatni. 

A felmérés eredménye szerint a mikro- és kisvállalkozások 27-27 százaléka létszámbővítést tervez fél éven belül, egy illetve két százalékuk számol leépítéssel. Kiemelték: a megkérdezett mikro- és kisvállalkozások döntő többsége – 61, illetve 67 százaléka – úgy vélekedett, hogy a cégnél az átlagos bérszínvonalnak megfelelőek a fizetések, a válaszadók 15-15 százaléka szerint pedig az átlagnál magasabb fizetéseket adnak munkavállalóiknak. 

A Garantiqa megbízásából készült országos reprezentatív telefonos kutatásba 250 mikro- és 250 kisvállalkozót vontak be. A magyarországi mikro-, és kisvállalkozásokat a foglalkoztattak létszáma alapján sorolták be, mikrovállalkozásnak a 10 dolgozónál kevesebb, kisvállalkozásnak az 50 munkavállalónál kevesebb, de legalább 10 alkalmazottat foglalkoztató vállalkozás minősül – ismertették. (MTI)