A kis- és középvállalatok több mint fele esett zsarolóprogram áldozatává, és 48 százalékuk fizetett a bűnözőknek, derült ki a Ponemon Institute és a Carbonite felméréséből.

Átlagosan négy zsarolóprogram-támadást szenvedtek el az egyesült államokbeli kis- és középvállalatok 2016-ban, esetenként 2500 dollárt fizettek a bűnözőknek, és 42 órát töltöttek a támadás okozta károk felszámolásával – írja a computerworld.hu.

– Ma még nem látható, hogy mikor csökken a fenyegetés – mondta Norman Guadagno, a felhőalapú, automatizált és folyamatos biztonsági mentést kínáló Carbonite szakembere.

A fizetés megtagadó kkv-k 42 százaléka azért nem engedett a bűnözőknek, mert teljes és megbízható biztonsági mentést készített adatairól. Mindössze 13 százalékuk mondta azonban, hogy nagyon felkészültnek érzi magát a zsarolóprogram-támadások kivédésére.

A kkv-k csupán 46 százaléka kezeli kiemelt prioritásként a képesség fejlesztését. Ennek az egyik oka az lehet, hogy a kis- és középvállalatok úgy vélik, a bűnözők náluk nagyobb halakra vadásznak. A válaszadók 57 százaléka vállalatát túl kicsinek tartja ahhoz, hogy érdembeli célponttá váljon.

A szakember szerint téved, aki ezt gondolja, mert minden cég zsarolóprogram-támadás célpontjává válhat. Aki számítógépet használ, az potenciális célpont.

Tévhit viszont az is, hogy a zsarolóprogramok a biztonsági mentésekbe is beférkőznek, és használhatatlanná teszik azokat.