A MÁV-Start csaknem 700 járműve alkalmas kerékpárok szállítására, tavaly az utasok több mint 600 ezer alkalommal vették igénybe a kerékpárszállítás lehetőségét – közölte a vasúttársaság.

A kerékpárszállítás lehetőségének javítása érdekében a felújított kocsik előtereiben folyamatosan építik ki a kerékpárhelyeket, például a távolsági forgalomban közlekedő járművek esetében a komfortnövelő korszerűsítési munkálatok során kocsinként egy-egy, 3 darab kerékpár szállítására alkalmas részt alakítanak ki.

A menetrendben vonatonként jelöli meg a kerékpárszállítás lehetőségét, illetve azt is, ha egy adott vonaton nem szállítható kerékpár.

A vasúttársaság azt javasolja, ha többen, csoportosan terveznek utazni, érdemes ezt legalább 72 órával az utazást megelőzően jelezni, menetjegyüket lefoglalniuk. A kerékpárszállító kocsiban – a kocsi típusától függően – 4-58 kerékpár elhelyezésére nyílik lehetőség, az utasoknak szállítás közben maguknak kell gondoskodniuk a kerékpárok őrzéséről, illetve azok fel- és lerakásáról, de a nyári időszakban számos állomáson diákmunkások segítenek a pakolásban.

A kerékpárszállítás nemcsak a speciális kerékpárszállító kocsikban, hanem a személyszállító vonatok többségén a kerékpár képszimbólummal megjelölt kocsikban is lehetséges. A pót- és helyjegyköteles vonatok kivételével a vonatok első és utolsó másodosztályú kocsijában, a vasúti kocsik előtereiben lehet kerékpárral utazni. Ezekben a kocsikban – a kocsi típusától függően – egy-hat darab kerékpár szállítható.

A kerékpárjegyeket is érdemes online vagy az új automatákból megváltani, a kerékpáros túrajegyek ugyanakkor jelenleg csak a jegypénztárakban vásárolhatók meg. (MTI)