Az év második félében a csok-nak és az EU-s projektek újraindulásának köszönhetően erőteljes növekedés indulhat el az építőiparban – jósolja Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője, az ÉVOSZ elnökségi tagja.

Az első félév eredményeit az építési piac komoly részét kiadó infrastrukturális beruházások és az EU-s finanszírozású beruházások csökkenése befolyásolta kedvezőtlenül, amit a lakásépítés növekedése nem volt képes ellensúlyozni – magyarázta Markovich Béla, aki szerint az élénkülő lakásépítési kedv miatt az év második felében a szakemberhiány fog inkább gondot okozni.

Mapei Kft. árbevétele az első félévben 4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A növekedés üteme alatta marad a vártnak, a vállalat mindazonáltal optimista és az év második felében erőteljes növekedést vár. „Bizakodásra ad okot, hogy a csok hatására elindult a lakások és családi házak építése, melynek a vállalat forgalmára gyakorolt hatása őszre várható. A növekedést támogatják a második félévben induló út és autópálya beruházások, valamint az EU-s finanszírozású projektek is.”

Egyelőre nem érezhető a BREXIT-hatás

Az angliai érdekeltségű vállalkozásokat minden bizonnyal közvetlenül fogja negatívan érinteni a britek kilépése az EU-ból. Magyarországon számos angol érdekeltségű befektető van, ők beruházásokat is végeznek, amelyeket a hazai építőipari cégek valósítottak meg, azonban ennek a hatása nem jelentős az ágazat egészére. Más kérdés, hogy mi lesz a Nagy-Britanniában munkát vállaló szakemberekkel. Az ő jövőjük a soron következő tárgyalásokon dől majd el – vélekedik Markovich Béla.