Változatlanul pozitív a magyar munkaadók munkaerő-felvételi kedve, már több mint egy éve érezhető a munkaerőhiány a Manpower legfrissebb felmérése szerint.

A Manpower kedden bemutatott, 751 magyarországi munkaadó megkérdezésével készült felmérése szerint a magyar munkaadók 15 százaléka tervez létszámbővítést a következő három hónapban, csupán 5 százalékuk számol elbocsátással, míg 76 százalékuk semmiféle változtatásra nem készül.

A felvételt és elbocsátást tervezők arányának különbségéből meghatározott munkaerőpiaci mutató értéke szezonálisan kiigazítva plusz 11 százalék. A felvételi szándék enyhén csökkent az előző negyedévhez képest, és megegyezik az előző év azonos időszakában mérttel.

Dalányi László, a ManpowerGroup magyarországi irodájának ügyvezetője szerint a magyar munkaerőpiacon állandósulni látszik a szakemberhiány. A legerősebb felvételi kedvet a gyártás területéről jelentették, ahol a mutató értéke plusz 24 százalék. A kereskedelemben a munkaadók csaknem ötöde tervez felvételt, plusz 12 százalékos mutatót jeleztek. A legkevésbé optimista várakozások a köz- és szociális szférában, a közüzemi szolgáltatások, valamint a mezőgazdaság, vadászat, erdészet és halászat területén vannak, ezekben az ágazatokban plusz 4, plusz 3, illetve plusz 2 százalék a mutató értéke.

A gyártás területén mutatkozó magas felvételi kedv Dalányi László szerint azt jelzi, hogy a magyar munkaadóknak egyre inkább számolniuk kell a környező országokban működő konkurenciával. Az e területen működő cégek jelenleg egymástól próbálják elcsábítani a munkavállalókat, a szakemberhiány a versenyképességet veszélyezteti – mondta az ügyvezető.

Bár egyre több munkaadó látja be, hogy a bérek emelése nélkül nincs esélye a munkaerőért folytatott versenyben, a magyar piaci viszonyok és a bérekre rakódó magas közterhek nem teszik lehetővé, hogy regionális szinten is versenyképes fizetéseket ajánljanak a munkavállalóknak. Ez a szakember szerint azért is jelent komoly gondot, mert a gyártás – ezen belül kiemelten az autóipar – húzóágazatnak számít.

A felmérés szerint a következő negyedévben mind a nyolc régió munkaadói növekvő felvételi kedvvel számolnak. A legnagyobb mértékű bővülést a dél- és a nyugat-dunántúli munkaadók várják, itt a mutató plusz 19, illetve plusz 17 százalékon áll. A leggyengébb felvételi kedvet az Észak-Alföldről jelentették, ahol a mutató értéke plusz 1 százalék.

A cégméret szerint a legnagyobb mértékben a 250 dolgozó feletti nagyvállalkozásoknál számítanak létszámbővítésre, ahol plusz 18 százalék a mutató értéke, az 50–249 embert foglalkoztató közepes cégeknél plusz 11 százalék, a 10–49 személyt foglalkoztató kis cégeknél plusz 9 százalék, míg a mikrovállalkozásoknál plusz 8 százalék. (MTI)