A YouGov piackutató cég a Google megbízásából készített adatbiztonsági felmérést, amelyből kiderült, hogy a magyar felhasználók nagy része nem fordít elég figyelmet jelszavainak biztonságára az online szolgáltatások igénybevételekor.

A reprezentatív online felmérésben több mint ezer, 18 év feletti magyar felnőtt vett részt, az alanyok egy olyan kérdőívet töltöttek ki, amelyben öt, jelszóval kapcsolatos kérdésre kellett választ adniuk. A felmérésből kiderült, hogy a magyarok mindössze 13 százaléka használ erős jelszót, tehát olyan betűket, számokat és szimbólumokat is tartalmazó karaktersort, amelyek nem állnak össze értelmes szóvá, ugyanakkor az internetezők 7 százaléka minden felületen ugyanazt a jelszót használja, 27 százalékuk a legtöbb online felületen, 28 százalékuk pedig néhány online felületen használja ugyanazt a kódot, míg 33 százalékuk használ különböző jelszavakat különböző online szolgáltatásokhoz.

Ez utóbbi csoport érezheti magát a legnagyobb biztonságban, hiszen ha minden fiókhoz különböző, erős jelszót használunk, akkor az egyik feltörése esetén nem juthatnak hozzá a többi fiókunkhoz. Sok, különböző, betűkből, számokból és szimbólumokból álló kódot persze nehéz észben tartanunk, de erre van egy kiváló alkalmazása a Google-nek, amely a Smart Lock névre hallgat. Ennek segítségével könnyedén menedzselhetők a különböző krikszkraksznak tűnő karaktersorozatok.

Még nagyobb biztonságot nyújt az úgynevezett kétfaktoros azonosítás, amelyről sokan nem is tudják, hogy létezik. Ez a megoldás beiktat egy plusz lépést a felhasználónév és a jelszó megadása után, tehát hiába jut valaki adataink birtokába, még nem fog tudni belépni az ilyen módszerrel védett felületekre. A kétfaktoros azonosításnak szolgáltatótól függően több formája létezik, ilyen például a Google esetén a megbízható készülékről való bejelentkezés, biztonsági hardverkulcs, továbbá az igény szerint történő sms-ben vagy hívás alkalmával érkező kód beírása és a Google-értesítés is. A biztonsági kulcsot egyébként USB-n, Bluetooth-on vagy NFC segítségével lehet csatlakoztatni a számítógépünkhöz.