Kalmár Péter, a Yummber alapítója a közösségi házi konyha esélyeiről,
sharing economyról, kapitalizmusról, technológiáról, nyitottságról és természetesen jó étvágyról beszélt a KamaraOnline-nak.
Az ötlet az evés iránti szeretetből jött. „Amikor sokat jártam külföldön, olyan vágyam volt, hogy ne csak éttermekben egyek, hanem megtudjam, milyen egy igazi családi ebéd más kultúrákban” – árulta el Kalmár Péter. Inspirációt adott az Uber térhódítása, azon felül pedig az úgynevezett sharing economy beindulása. A taxiszolgáltatás és a lakáskiadás sikerei miatt úgy gondolta, érdemes lehet az ételek piacát is meghódítani.
A kezdést néhány alapítótárs segítette, ma viszont már nagyobb csapattal dolgoznak a Yummber működtetésén. Jelenleg körülbelül kétszáz regisztrált szakácsuk van, de már több mint ezren kitöltötték a jelentkezési lapot. „Ha valaki yummberes szakács szeretne lenni, ki kell töltenie egy tesztet, amire kap egy visszajelzést, hogy tag lehet, vagy várólistára tesszük” – mondta Kalmár Péter. A tesztre adott válaszoknál az alkotók figyelembe veszik az illető lakhelyét, informatikai lehetőségeit (van-e például okostelefonja), hogy hol vásárol, és azt is, hogy mennyire nyitott az idegenekre. „A Yummbernek nincs érdemi központja, a világon bárhol elindulhat, ahol a házigazdák fel merik tenni a kínálatukat.” Jelenleg Magyarországon 400 vidéki szakács van.
Ez a folyamat: letöltjük a Yummber alkalmazást. Ha megéhezünk, megnézzük, hol van a legközelebbi szakács, aki éppen felszolgálna nekünk egy jó ebédet vagy vacsorát, és bejelentkezünk hozzá. A fizetés a Barion rendszeren keresztül történik. „Ez egy PayPal-hoz hasonló virtuális pénz. Az a pénz, amit levonunk az étkezőktől, rögtön megjelenik a házigazda Barion tárcáján, amit ő oda utal és úgy vesz ki, ahogy akar” – mondta az alapító.
A különböző ételek árait a házigazda határozza meg, a piac pedig folyamatosan alakítja saját magát. Az alkalmazás nemzetközi piacra készül, többek között emiatt van Luxemburgba bejegyezve a cég. Budapest gyakorlatilag a „prototípus”, mert a helyi piac nagyon összetett, különfélék az étkezési szokások. „Most San Fransiscóban fogunk tárgyalni a vállalkozás ottani beindításáról.”
Kalmár Péter elmondta, tervben van a szolgáltatás bővítése. „Sok olyan szolgáltatás van, ami tíz évvel ezelőtt még kapott helyet a plázákban és a forgalmas utcákban, de mára gyakorlatilag megszűnt. Például alig látni cipészt vagy szabót.” Remélhetőleg a Yummber hamarosan több olyan szolgáltatásra lesz alkalmas, amire van igény és háznál végezhető.
Kovács Réka Fruzsina