Magánszemélyként én is használok Ubert, ám mint politikus, elfogadom a taxisok részéről megfogalmazott kritikákat – mondta Csepreghy Nándor miniszterhelyettes az Ökopolisz Alapítványnak a közösségi megosztáson alapuló gazdaságról szóló pódiumbeszélgetésén – tudósít az eseményről a Vendég & Hotel Online.

Nem lát fenyegetést a sharing economy ugrásszerű terjedésében Csepreghy Nándor. A szállodaipar szolgáltatáskínálata szerinte merőben eltér az AirBnb kötelékében dolgozó szállásadóktól. Mindkét területen kielégítő növekedési potenciál mutatkozik, ami összességében jó a költségvetésnek. Csepreghy közölte: a kormányzat tekintettel van a változásokra, folynak viták arról, hogy a sharing economy árnyoldalai, vagy az előnyei a jelentősebbek és mire kell intézkedésekkel reagálni – írja a Vendég & Hotel Online.

Dr. Ormós Zoltán, a szakterületre specializálódott Ormós ügyvédi iroda vezetője elmondta: a jelenlegi törvényi környezet tökéletesen lefedi a megosztáson alapuló gazdaságot is, azonban a szereplők tevékenységét érdemes egyes szabályozói intézkedésekkel megfelelő mederben tartani, adott esetben az ország érdekeire is tekintettel. – Meg kell előzni, hogy egyes hagyományos ágazatokban a profit jelentős része Kaliforniába tevődjön át – mondta Ormós Zoltán.

Dr. Bőgel György, a CEU professzora tágabb perspektívába helyezte a gazdaságban zajló azon folyamatokat, amelyeket a megosztáson alapuló szolgáltatócégek indukálnak. Kevesebb lesz a nagy foglalkoztató a vállalatok között, laposodnak a szervezetek, önállósodnak és függetlenednek a dolgozók is, ugyanakkor ez együtt jár azzal, hogy tömegesen jelennek meg a magányos farkasok, lazul a társadalmi kohézió. A professzor szerint nem látni olyan iparágat, ahol olyan mértékben keletkeznének új álláshelyek, hogy az ellensúlyozni lenne képes a túlnépesedés és a technológiai hatékonyságjavulás kínálatnövelő hatását.