A magyar zöldborsóexport elsősorban az orosz piacra irányul. Bár a legtöbb európai uniós mezőgazdasági és élelmiszeripari terméket kitiltotta az országból az orosz kormány, a konzervborsó kivételt képez. A teljes orosz import közel kétharmada hazánkból származik.

Egyre több gazdálkodó lát fantáziát a zöldborsótermesztésben. A termény népszerűségében nagy szerepet játszik, hogy a konzervborsóra nem vonatkozik az orosz embargó, a kivitel így különösebb korlátozás nélkül folyamatosan bővülhet – írja a Magyar Idők.

Az orosz piac jelentős részét a magyar készítménnyel látják el, az összes importált zöldborsókonzerv 61 százaléka Magyarországról származik. Tavaly az Oroszországba irányuló teljes magyar export mennyiségének 32 százalékát ez a termék adta, ami jelentős emelkedés a 2015-ös 27 százalékos arányhoz képest.

Bár a legtöbb készítményt az orosz piacra szállítják a hazai feldolgozók, emellett a Baltikumba, Franciaországba, Németországba és Olaszországba is kerülnek konzervek.

Az eladások egyre bővülnek, tavaly teljes kivitelünk 15 százalékkal, 65,3 ezer tonnára nőtt, értékben 10 százalékkal, 16,2 milliárd forintra emelkedett. A konzerv mellett a fagyasztott áru iránt is töretlen a kereslet. Mélyhűtött zöldborsóból a kivitelünk 18 százalékkal, 20,7 ezer tonnára bővült az elmúlt évben.

A legtöbb friss borsó Olaszországba kerül, az idei első három hónapban a kivitel 178 százalékkal, 341 tonnára nőtt.

A zöldségfélék közül a csemegekukorica mellett a zöldborsót termesztik a legnagyobb területen hazánkban. Az Agrárgazdasági Kutatóintézet által vizsgált gazdaságok az idén öt százalékkal, 21,09 ezer hektárra növelték a termőterület nagyságát.