A nyugdíjra azoknak is készülniük kell, akik háztartásbelinek számítanak – erősíti meg az Aegon cégcsoport megbízásából készült kutatás, amely a világ 15 országából 1600, magát háztartásbelinek valló férfi és nő véleményét elemzi.

Az Aegon megbízásából készített kutatás célja a háztartásban dolgozók nyugdíjjal kapcsolatos kilátásainak és kockázatainak elemzése, a helyzetükből fakadó kihívások és lehetőségek feltárása – olvasható a Biztosítási Szemlében.

Azoknak, akik otthon maradnak, munkájukért nem jár fizetés, nem jogosultak juttatásokra, így a nyugdíjjal kapcsolatos kockázataik igen magasak, hiszen rá vannak utalva arra, aki eltartja őket.

A háztartásbeliek számára is fontos, hogy megtervezzék nyugdíjas kori anyagi biztonságukat és felkészüljenek rá. Bár mindenkinek az életében érzelmileg és anyagilag is nagyon nehéz a válás, a házastárs vagy a partner elvesztése, ám ez hatványozottan igaz a háztartásbeli nőkre és férfiakra.

Az Egyesült Államokban 63 százalék, az Egyesült Királyságban 62, Hollandiában 46 százalék hozta összefüggésbe a nyugdíjas éveket pozitív szavakkal, míg a munkavállalók és nyugdíjasok körében ugyanez az arány 78, 73 és 77 százalék ezekben az országokban. Magyarországon a háztartásbeliek 76 százalékának negatív szavak jutnak róla eszébe: például a bizonytalanság.

A háztartásbeliek 51 százalékának semmilyen stratégiája sincs a nyugdíjba menetelre, sem írásban, sem gondolatban. Még ennél is aggasztóbb, hogy milyen kevesen rendelkeznek leírt stratégiával (11 százalék globálisan, 8 százalék USA, 3 százalék Egyesült Királyság, 5 százalék Hollandia).

A magyar háztartásbeliek 78 százaléka egyáltalán nem takarít meg, 60 százalékuknak pedig semmilyen pénzügyi terve nincs is erre az időszakra.