A magyar IT-biztonsági vezetők tartják a legkevésbé biztonságosnak saját hálózataikat – derül ki az Ipsos Intel megbízásából végzett kutatásából, amelyben magyar, román, cseh és lengyel vállalatokat kérdeztek.

A magyar cégek többségénél egyelőre nem alkalmaznak az egyszerű jelszónál biztonságosabb hitelesítési rendszert, viszont a legtöbb vállalkozásnál már központilag archiválják az adatokat, a felhőalapú megoldások elterjedtségében pedig hazánk a második helyen áll Csehország után – írja a computerworld.hu.

Az Intel megbízásából az Ipsos piackutató cég májusban négy közép-kelet-európai országban (Magyarország, Románia, Csehország és Lengyelország) 150 főnél több munkatársat foglalkoztató nagyvállalat informatikai vezetői körében mérte fel az internetbiztonsággal kapcsolatos felkészültséget, a cégeket ért kibertámadásokat, illetve a felhőszolgáltatások használatának elterjedtségét.

A kutatás eredményeiből kiderül, hogy a vizsgált négy ország közül a magyar vállalatok informatikai vezetői tartják legkevésbé (3 százalék) vállalatuk informatikai hálózatát annyira biztonságosnak, hogy az gyakorlatilag feltörhetetlennek számít. Leginkább a csehek bíznak rendszereikben, az ottani IT-vezetők 14 százaléka tartja extra erősnek a biztonságot, míg a románok 12 százaléka, a lengyeleknek pedig 6 százaléka vélekedik hasonlóképpen.

Míg egy egytől tízig terjedő skálán a román informatikai vezetők 94 százaléka 5 és 10 közé becsülte a rendszerek biztonságosságát, a hasonló tisztségben dolgozó magyar szakembereknek csupán 81 százaléka ítélte saját hálózatát ennyire biztonságosnak, míg a lengyelek 91 százaléka, továbbá a csehek 90 százaléka adott hasonlóan jó értékelést saját hálózatainak.

Míg sok cégnél már az egyszerű jelszó mellett egyéb hitelesítési megoldással növelik a biztonságot (például biometrikus azonosítással vagy smart carddal, addig a magyar vállalkozások 80 százalékánál kizárólag jelszót kérnek a számítógépek a vállalati hálózatra való belépéskor. A román cégek 46 százalékánál, a csehek 54 százalékánál, a lengyelek 63 százalékánál elégednek meg ilyen alacsony szintű védelemmel.

Ennél magasabb szintű azonosítást a legtöbb megkérdezett román cégnél (54 százalék) használnak, de a cseh (46 százalék) és lengyel (38 százalék) vállalkozások is nagyobb arányban használnak a magyaroknál (19 százalék).

Szakértők szerint a csak jelszóval történő hitelesítési eljárás nem eléggé biztonságos a mai világban. „A magasabb szintű biztonság érdekében mi azt javasoljuk, hogy a jelszó mellé legalább még egy hitelesítési eljárást is használjanak a cégek az adataik védelme érdekében” – mondta Horváth Richárd, az Intel Hungary üzletfejlesztési igazgatója.

Magyarország és Lengyelország egyelőre nem áll az élen az informatikai vészhelyzetekre való felkészülés terén sem: mindkét országban csak a cégek 60 százalékának van előre kidolgozott terve kibertámadásokra vagy hasonló nem várt események bekövetkezésére. Ezzel szemben a cseh cégek 84 százaléka, a románoknak pedig 72 százaléka rendelkezik ilyen tervvel.