Az első kilenc hónapban a lízingpiacon a kihelyezett finanszírozás értéke 596 milliárd forint volt, 16 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakát az eszközök jelentős drágulásának következtében – közölte a Magyar Lízingszövetség, megerősítve az előzetes adatokat. A szerződésszám ugyanebben az időszakban 14 százalékkal, 52 419 darabra esett vissza.

A szövetség tájékoztatása szerint a harmadik negyedéves eredményt egy 54 milliárd forint értékű ingatlanlízing ügylet növelte, ezzel korrigálva a háromnegyedéves növekedés 7,7 százalék volt éves alapon.

A finanszírozási érték bővüléséhez hozzájárult, hogy jelentősen nőtt az eszközök vételára: az ingatlan nélkül számított, szerződésenkénti bruttó eszközérték 12 százalékkal emelkedett 2021-hez képest.

Január és szeptember között éves szinten 11 százalékos növekedés mellett, 1906 milliárd forintot ért el a lízingcégek teljes finanszírozott állománya, a szerződésállomány azonban 343 430 darabról 335 245-re esett vissza.

A jelentésben kiemelték: továbbra is a kkv-szektor a legnagyobb ügyfélkör, 66,7 százalékos részaránnyal, majd a lakosság és a nagyvállalatok következnek, 19,3 illetve 8,8 százalékkal.

A zárt végű pénzügyi lízing a teljes finanszírozott összeg 44 százalékát, 256 milliárd forintot tett ki, a nyílt végű pénzügyi lízing 36 százalékos részaránya 215 milliárd forintnak felel meg.

Eszköztípus szerint a piac 45 százalékát a személygépkocsi és a kishaszonjárművek, 18,6 százalékát a nagyhaszonjárművek, 15,1 százalékát a mezőgazdasági gépek, 9 százalékát az ingatlan, 7,7 százalékát az egyéb gépek és 3,5 százalékát az építőipari gépek tették ki.

A retail, azaz a személy- és kishaszongépjármű finanszírozás enyhén csökkent, 194,5 milliárd forintra, 21,5 százalékos volumen csökkenés mellett, miközben az árak 40 százalékkal emelkedtek.

Az autópiacon a teljes finanszírozott összeg 71 százalékát a kkv-k vették igénybe, miközben a lakosság részaránya 10 százalék alá zuhant.

A nagy haszonjárműveknél a finanszírozott összeg 11 százalékkal, 377 milliárd forintra emelkedett, a volumen 8 százalékos csökkenése mellett.

A mezőgazdasági gépeknél a finanszírozott összeg csaknem 20 százalékkal emelkedett az első kilenc hónapban 2021 azonos időszakához képest, 89,7 milliárd forintra, változatlan volumen mellett.

Legdinamikusabban, a traktoreladások nőttek (56 százalék), de a mezőgazdasági vontatókból is 22 százalékkal többet helyeztek forgalomba a három negyedévben.

A jelenlegi gazdasági környezetben minden piaci szegmensben komoly segítséget jelentenek az államilag támogatott lízingkonstrukciók, amelyek idén 141,6 milliárd forint összegű finanszírozást jelentettek 10 668 szerződés esetében – mondta Kőszegi László, a Magyar Lízingszövetség főtitkára.

Kiemelte: az államilag támogatott programok csaknem 70 százaléka, 97 milliárd forint a Széchenyi Kártya programból származott, 40 milliárd forint az Eximbank finanszírozásában valósult meg, amely a nagyhaszonjármű és mezőgazdasági szegmensekben bizonyult a legsikeresebbnek.

(Forrás: MTI)