A lengyel kormány megfontolja, hogy 2022 után továbbra is szerződjön a Gazprommal. Varsó inkább a norvég forrásokra épít.

Lengyelországnak 2022-ig van hosszú távú szerződése a Gazprommal. Ennek alapján évente maximum 10,2 milliárd köbmétert szállít az orosz vállalat. 2012-ig ezer köbméterenként 550 dollár volt a tarifa, ezt 15 százalékkal csökkentették, ám Európában még így is az egyik legmagasabb árért kapja Lengyelország az orosz földgázt.

Felmerült, hogy 2022 után egyáltalán nem vásárolnak a Gazpromtól, ám ha az árban meg tudnak egyezni, akkor sem kötnének hosszú távú megállapodást.

A lengyel kormánykörökből származó hírek szerint Varsó a jövőben főleg Norvégiából vásárolna, ehhez ki akarnak építeni egy csővezetéket. A tervek szerint a norvég gáz Dánián és a Balti-tengeren keresztül érkezne Lengyelországba.

Lengyelország éves gázszükséglete jelenleg 14 milliárd köbméter. A Gazprom tavaly 159 milliárd köbméter foldgázt szállított Európába. Idén rekordot akarnak dönteni 165 milliárd köbméteres eredménnyel.