A lengyelországi jogállamiság helyzetéről és a sajtószabadság korlátozásáról vitázik kedden az Európai Parlament. Ez az első alkalom, hogy beélesítik a jogállamisági mechanizmust egy EU-tagországgal szemben.

Az Európai Parlament a lengyelországi jogállamiság helyzetéről és a sajtószabadság korlátozásáról vitázik kedden. A vitát az Európa Tanács elnöksége képviseletében felszólaló Bert Koenders holland külügyminiszter, Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke és Beata Szídło lengyel miniszterelnök felszólalásai előzik meg.

Frans Timmermans január 13-án jelentette be, hogy a bizottság a jogállamisági mechanizmus keretében előzetes vizsgálatot fog lefolytatni a lengyel alkotmánybíróság hatáskörének korlátozása miatt. Az alelnök közölte, hogy a lengyel közmédia vitatott átalakításával kapcsolatos törvénymódosításokat is vizsgálni fogják, valamint elmondta, hogy március közepén fognak visszatérni a témára, az arra szakosodott Velencei Bizottsággal szorosan együttműködve.

Ez az első alkalom, hogy beélesítik a jogállamisági mechanizmust egy EU-tagországgal szemben. Az uniós „jog őrzőjének” is tekintett brüsszeli bizottság tavaly márciusban kezdeményezte a mechanizmus létrehozását, amelynek célja az európai alapértékek határozottabb érvényesítése. Az első fázisban a szervezet információt gyűjt és felméri, lát-e a jogállamiságot veszélyeztető, rendszerszintű veszélyt egy adott tagországban, és ha igen, akkor párbeszédet kezdeményez a tagállami kormánnyal.

A jogállamisági mechanizmus végső esetben akár az adott tagállam szavazati jogának felfüggesztését is maga után vonhatja. Mindazonáltal kérdéses, hogy ehhez meglenne-e az uniós tagországok támogatása. Orbán Viktor miniszterelnök például a múlt héten kijelentette, hogy a magyar kormány nem fog támogatni semmilyen szankciót Lengyelországgal szemben.