Az Európai Bizottság Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök lemondása után is azt várja Athéntól, hogy hajtsa végre azokat a belső reformokat, amelyekben a 86 milliárd eurós újabb pénzügyi mentőcsomag fejében megállapodtak.

A reformintézkedésekről hozott görög kormánydöntéseket az athéni parlament jóváhagyta, és ezen nem változtat az a körülmény, hogy Ciprasz ezután lemondott tisztségéről, utat nyitva az előrehozott választások előtt – mondta Annika Breidthardt, az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény szóvivője.

Az Európai Bizottság számított a görög kormányfő lemondó nyilatkozatára, mert előzőleg Jean-Claude Juncker bizottsági elnök több telefonbeszélgetést folytatott a görög kormányfővel és az államfővel – tette hozzá a brüsszeli szóvivő.

Külön nyilatkozott Hágában Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter, az euróövezeti országok pénzügyminisztereit összefogó testületnek, az úgynevezett Eurócsoportnak az elnöke. Azt hangsúlyozta, hogy nem aggódik az előrehozott választások miatt. Tudott dolog volt, hogy a megállapodás miatt elégedetlenség ütötte fel a fejét a miniszterelnök pártjában – tette hozzá.

A 86 milliárdos csomagból Athén már hozzájutott 13 milliárdhoz, amiből eleget tud tenni legégetőbb törlesztési kötelezettségeinek.

A KamaraOnline a görög válsággal kapcsolatban többször megírta véleményét, olvassa el, hogyan látták korábban mások és mi a helyzetet.

2015. június 23. – Görög dráma – a 25. órában

„Az athéni kormány által vasárnap benyújtott új ajánlatnak van két olyan pontja, amely a görögöknek húsbavágóan fájhat. Az egyik az áfaemelés, a másik a nyugdíjak csökkentése. Ezek nem szimpla megszorítások, hanem a Ciprasz-kormány erkölcsi vereségét jelentik.”

2015. június 29. – Darvas Zsolt: Üdvözölni kell a görög népszavazást

„A görög kormány úgy érzi, hogy a januári választásokon szerzett mandátuma alapján nem fogadhatja el a hitelezők ajánlatát. Ha mégis rákényszerítenének egy feltételrendszert, az csak újabb problémákhoz és vitákhoz vezet. A kormány bukása ugyanakkor politikai bénultságot idézhet elő, a helyzet kontrollálhatatlanná válhat.”

2015. június 30. – Soha ne becsüljük alá, mire képesek a politikusok, ha valamit el lehet rontani

„Az Európai Bizottság, az EKB és az IMF már 2010-ben is ellenezte az adósság-átstrukturálást, és ugyanezt az álláspontot képviselték 2015-ben – holott a válság megoldásának költsége viszonylag alacsony volt. Ehelyett úgy tettek, mintha Görögország képes lenne visszafizetni az adósságát, ez pedig nem erősítette hitelességüket.”

2015. július 8. – Az oroszok már Athénban vannak?

„Alekszisz Ciprasz is csak egy politikus, úgy keveri a kártyákat, ahogy éppen a szelek fújnak, mást mond odahaza, mást Brüsszelben.”