A WikiLeaks kiszivárogtató portál újabb dokumentumokat hozott nyilvánosságra, amelyek szerint az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) képes feltörni a legújabb típusú Apple-számítógépeket is.

A WikiLeaks legújabb információiról a Breitbart News jobboldali hírportálnak a sajtóval, a szólásszabadsággal és az internetes informáciáramlással foglalkozó munkatársa számolt be. A nyilvánosságra hozott dokumentumok a CIA azon különböző módszereiről számolnak be, amelyekkel a hírszerzés rátelepszik az Apple MAC típusú számítógépeire, s olyan állandó vírussal „fertőzi meg” a gépet, amely akkor is a rendszerben marad, ha az operációs rendszert újratelepítik.

A WikiLeaks szerint a CIA az Apple MAC típusú számítógépeire és új okostelefonjaira is alkalmazza ezt az EDB (Beépített Fejlesztési Ágazat) nevű programot. A dokumentumokból kiderül az is, hogy a hírszerzés 2012-ben arra is kidolgozott egy programot, hogy hogyan hatoljon be a MAC-számítógépekbe és laptopokba akkor, ha a víruselhárító program „visszadob” minden támadási kísérletet. Ezt a programot „Sonic Screwdriver” néven tartják számon a CIA berkein belül dolgozó szakemberek.         

A WikiLeaks márciusban már másodszor hoz nyilvánosságra a CIA által alkalmazott megfigyelési technikákról szóló dokumentumokat. A Központi Hírszerző Ügynökség eddig nem ismerte el a dokumentumokban nyilvánosságra hozott tényeket, de informatikai szakértők szerint a WikiLeaks adatai hitelt érdemlőek.         

A CIA márciusban nyomozást indított annak kiderítésére, hogy ki szivárogtatott ki adatokat a WikiLeaksnek. Julian Assange, a WikiLeaks alapítója a Deutsche Welle német tartalomszolgálatótnak az interneten adott interjújában közölte: a CIA-ra vonatkozó információinak eddig csupán alig egy százalékát hozta nyilvánosságra. (MTI)