A vizsgált vajak harmadánál talált valami problémát a Nébih. A többségnél csak a jelöléssel voltak gondok, négy termék esetében viszont már a minőséggel is, a gyártók felvizezték a vajat.

Vajakat ellenőrzött januári Szupermenta tesztjén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). Élelmiszerbiztonsági szempontból valamennyi termék megfelelt az előírásoknak, egyéb szabálytalanságok azonban ezúttal is előfordultak. Összesen 11 termék esetében kellett hatósági eljárást indítani: négynél súlyos minőségi hiba, míg hét vajnál jelölési probléma miatt – olvasható a hivatal közleményében.

A NÉBIH szakemberei a hazai boltok kínálata alapján 19 előállító 33 féle termékét vizsgálták meg, melyeket laboratóriumi körülmények között teszteltek biztonsági és minőségi paraméterek mentén. Biztonsági szempontból a peroxid számot mérték a hatóság munkatársai, amelyből a termékek avasságára lehet következtetni. E téren nem akadt kifogásolnivaló, ahogyan nem találtak szabálytalanságot a termékek növényi zsír kimutatására szolgáló vizsgálatokat követően sem.

A hivatal szakemberei megmérték a négy „laktózmentes” feliratú vaj laktóztartalmát is. A vizsgált vajak laktóztartalma mind a négy esetben kimutathatósági határérték alatt volt, azaz megfelelt az előírásoknak. Minőségi paraméterek szempontjából már nem ennyire pozitív a mérleg, Egy esetben a víztartalom meghaladta a 16 százalékos határértéket, míg a másik három esetben sem a tejzsír sem a víztartalom nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak. A jelölési előírások betartásával hét terméknél volt probléma, ezek közül a legsúlyosabb, hogy egy vajnál nem tüntették fel a gyártás során hozzáadott – egyébként engedélyezett – adalékanyagot, a karotint (E 160a színezék).

A kedveltségi tesztelésen laikus és szakértő kóstolók pontozták a termékek küllemét, illatát, ízét, állagát és kenhetőségét. Ezen szempontok alapján a legmagasabb pontszámot az Auchan hipermarketlánc sajátmárkás terméke, a Magyarországon előállított Tuti tipp vaj kapta, amely egyébként a legolcsóbb volt a vizsgált termékek között. A második helyen a német Meggle márkázott vaja végzett (alig valamivel kevesebb pontot ért el a teszten a Jásztej teavaja, ám ezt a terméket minőségi hiba miatt diszkvalifikálták), míg a harmadik az osztrák Milfina Lactofree lett. A legkevesebb pontot a Cserpes Márkázott vaja kapta a tesztelőktől.

A vizsgálat további részleteit és a tesztelés eredményét megtekintheti ITT.