A megtakarítási piacra óriási hatással van az ingatlanpiac és a lakáshitelezés növekedése, az állampapírok reális versenytársai pedig most is nagy számban elérhetők és gyors ütemben bővülnek – hangzott el a Portfolio Öngondoskodás konferenciájának panelbeszélgetésén.

Mennyire kedvező a jelenlegi időszak az öngondoskodásra?

Ralf Cymanek, a Raiffeisen vezérigazgató-helyettese szerint abszolút kedvező. A legfontosabb megtakarítási forma pedig a saját tulajdonú ingatlan manapság, amivel a közönség közel kétharmada is egyetértett.

Egerszegi Ádám, a Takarékbank vezérigazgató-helyettese az öngondoskodás szempontjából irrelevánsnak nevezte a jelenlegi kamatkörnyezetet, mert az öngondoskodás hosszú távra szól.

Harmati László, az Erste Bank vezérigazgató-helyettese elmondta: 1700 milliárd befektetést és megtakarítást kezel a bankjuk, ez jó jövedelmezőséggel rendelkező, alacsony kamatkörnyezetben igencsak felértékelődő tevékenység. Az ügyfelek egy része nem is tudja, az állam milyen nagy mértékben támogatja a nyugdíjcélú öngondoskodást és a lakás-előtakarékosságot. Szlovákiához vagy Csehországhoz képest nagy a lemaradásunk a kis összegű rendszeres megtakarítások ismeretében.

Pandurics Anett, a Posta Biztosító elnök-vezérigazgatója, a MABISZ elnöke szerint a megtakarításoknak erős stabilizáló funkciója van, ugyanakkor a patópálos megközelítés nem kedvez a hosszú távú megtakarításoknak, így a biztosítások aránya sem nőtt.

Tátrai Bernadett, a Fundamenta elnök-vezérigazgatója rámutatott: lassan zajló, de már beinduló trend a pénzügyi tudatosság és kultúra megjelenése bizonyos társadalmi rétegekben Magyarországon. A lakosság 36 százaléka a létminimum alatt él, és 26 százalék tartozik az elszegényedettséggel veszélyeztetett körbe, de jó hír, hogy ezek az arányok csökkennek. Hagyományosan magas nálunk a lakástulajdon aránya, ami egy meghatározott célra való takarékoskodást is jelent, a legcélzottabb módja pedig a lakás-takarékpénztári előtakarékosság.

Hogy változtatja meg a megtakarítási piacot a digitalizáció?

Tátrai Bernadett szerint a fintech cégek nem az ellenségeik, a digitális megoldások pedig összehangolhatók a fizikai értékesítési csatornákkal. Hogy ez a kombináció működjön, (1) ügyfélértéknek vagy ügyfélélménynek kell keletkeznie, (2) gyorsnak és (3) kényelmesnek kell lennie. A technológiai fejlesztések rövid távon hatással lehetnek az árakra, de hosszú távon árbevétel-átrendező hatásuk lesz elsősorban, az árbevétel diverzifikációja felértékelődik.

Ralf Cymanek szerint a bankfiókok fontos funkciója a hosszú távú pénzügyi tervezésnek, a hosszú távú portfóliók kialakításának és a jelzáloghitelezésnek az emberek közötti kommunikációban történő lebonyolítása.

Pandurics Anett szerint a fintech és az insurtech nem újdonság, a digitalizáció már több mint egy évtizede velünk van, elég csak a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások értékesítésére gondolni, ez egy hosszú távú, folyamatosan zajló jelenség, amely a mindennapokat fokozatosan alakítja át.

Egerszegi Ádám szerint a digitális átalakulás talán a takarékszövetkezeti szektort érinti a leginkább, hiszen nagy informatikai átállás is zajlik náluk. A közeljövőben ők is elindítanak egy új, digitalizációra építő fióki modellt, az értékesítésben továbbra is nagy szerepe lesz a személyességnek.

Harmati László is hisz a személyes kapcsolatban, a legfiatalabb ügyfelek is igénylik ezt pl. a vagyontervezésben. Nagyon fontos lenne azonban, hogy ahová már betört a digitalizáció, ott az end-to-end értékesítés is megvalósuljon, vagyis a teljes folyamat digitális legyen. Ezt a magas fokú terméksztenderdizálás segítheti.

Mivel lehet szembeszállni az állampapírok által támasztott versennyel?

Ralf Cymanek szerint a jól diverzifikált portfóliókat nem lehet megverni, a részvényeket és más, magasabb kockázatú termékeket is tartalmazó befektetések most is versenyképesek.

Egerszegi Ádám szerint ilyenek az ingatlanalapok is, és többek között a lakás-takarékpénztári termékek is reális versenytársak.

Harmati László szerint tele vagyunk olyan eszközökkel, amelyek az állampapírok riválisai tudnak lenni, mindenki esetében a kockázati profil dönt a megfelelő portfólióról, és Pandurics Anett szerint is ki sokat kell beszélni arról, mit jelent a kockázat ebben az alacsony hozamkörnyezetben.

Tátrai Bernadett szerint az állampapírok nagy versenytársa a lakáshitel, ami alternatívája a megtakarításoknak.