Szlovákia lakosságának fele bejelentené, ha korrupciót észlelne saját környezetében, de csak akkor, ha biztos lehetne a megfelelő védelemben – derül ki a Focus közvélemény-kutató ügynökség felmérésből.

Az Állítsuk meg a korrupciót alapítvány a felmérés résztvevőitől azt kérdezte, hogy milyen mértékben értenek egyet vagy nem értenek egyet az alábbi állítással: „Szlovákia lakosságának többsége akkor jelentené be a korrupciós bűncselekmény elkövetését, ha számára biztosított lenne a megfelelő védelem”.

Ezzel a válaszolók 50 százaléka értett egyet. Teljes körű egyetértését a közreműködők 13 százaléka fejezte ki, míg azzal 37 százalékuk inkább egyetértett, mint nem – írja a hirek.sk.

A megkérdezettek 81 százaléka egyetértett azzal az állítással, hogy a korrupciós bűncselekmények szigorú megbüntetése a hazai korrupció megfékezéséhez vezethetne. Ellenkező véleményen volt a válaszadók 16 százaléka, 3 százalékuk pedig nem tudott véleményt nyilvánítani.

Még nagyobb hányaduk, 83 százalékuk értett egyet az alábbi megállapítással: „A magas tisztségeket betöltő politikusok és az állami hivatalnokok korrupcióval kapcsolatos büntetőjogi felelősségre vonása megfélemlítően hatna az esetleg korrupciós bűncselekményeket elkövetőkre”.

Csupán a megkérdezettek 13 százaléka gondolja azt, hogy a politikusok büntetőjogi felelősségre vonása sem gátolná meg őket a további korrupciós bűncselekmények elkövetésében.

Az alapítvány az alábbi állítással kapcsolatos egyetértésről is érdeklődött: „A Szlovákiában élők többsége maga is elkövetne korrupciós tettet akkor, ha arra megfelelő alkalma nyílna”. Ezzel a megkérdezett személyeknek közel háromnegyede (72 százaléka) értett egyet, míg 24 százaléka más véleményen volt.

A szlovákok 74 százaléka elégtelennek tartja a rendőrség korrupciós ügyek leleplezése kapcsán tanúsított erőfeszítéseit.