A hazai kkv-k várakozásait jelző K&H bizalmi index stabil képet mutat. Egyedül a közterhekkel kapcsolatos álláspont javult számottevően, miközben nagyobb pesszimizmus a vállalkozások pénzügyeit illetően tapasztalható.

A hazai kis- és középvállalkozások (kkv) következő egy évre vonatkozó várakozásait mutató K&H kkv bizalmi index az év eleji mínusz hét ponthoz képest gyakorlatilag alig változott, jelenleg mínusz nyolc ponton áll. Ugyan az év elején tapasztalt javulás nem folytatódott, de az utóbbi egy évben tartósan a pozitív tartomány körül mozog a cégek bizalma, amely az index eddigi legerősebb időszaka. Az index stagnálása annak tudható, hogy a kkv-k gazdasági helyzetét meghatározó tényezők többsége alig változott – értékelte az eredményeket Kovács Viktor Zoltán.

A K&H kkv marketing főosztály vezetője szerint számottevő javulást egyedül a közterhek alakulásával kapcsolatban várnak a cégek, miközben a vállalat pénzügyi eredményeiben visszaesésre számítanak. A kivárás hátterében feltehetően az is áll, hogy az uniós támogatások gazdasági élénkítése még nem tapasztalható, tekintve, hogy még nem indult be a pályázati dömping – tette hozzá a szakember. 

Miközben öt évvel ezelőtt még a cégek 76 százaléka számított növekvő adókra és járulékokra, addig jelenleg ez az arány a harmadára, 26 százalékra zsugorodott, a közterhek megítélése tehát folyamatosan javul. Ezzel szemben pénzügyeik alakulásáról negatív véleményt fogalmaztak meg a cégvezetők. A következő egy évben átlagosan 5,6 százalékos árbevétel és 3,6 százalékos profitnövekedésre számítanak, így az év eleji kiugró pénzügyi várakozások visszakorrigáltak (7,1 és 4,8 százalék).

A különböző árbevételű cégeknél a jövőbe vetett bizalom mértéke párhuzamosan növekszik a vállalkozás méretével: jelenleg a mikrovállalkozások várakozásai a legvisszafogottabbak, a kisvállalkozásoké közelít a semleges hangulat felé, a középvállalkozásoké pedig már egy éve a pozitív tartományban van. A stabilitást mutatja, hogy a középvállalkozások mellett már az ipari cégek és a mezőgazdasági szektor várakozásai is átléptek a pozitív tartományba (kettő és másfél pont), míg a kereskedelmi vállalkozásoké mínusz hét ponton, a szolgáltató szektoré pedig mínusz tizenegy ponton áll.