A koronavírus-járvány okozta válság ellenére a magyar gazdaság középtávú kilátása már bővülést jelez – jelentette ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára a kkv-k számára szervezett országos konzultáció-sorozat egri állomásán.

György László kiemelte: a koronavírus-válság kitörése óta valamivel több mint 100 ezerrel csökkent a foglalkoztatottak száma Magyarországon. Jelenleg 60 ezerrel dolgoznak kevesebben, mint tavaly ilyenkor, ám a foglalkoztatottak száma már újra eléri az év első hónapjának adatait, a tíz évvel ezelőttieket pedig 730 ezerrel haladja meg.

Idén a gazdasági teljesítmény legfeljebb 5 százalékkal csökken, 7-9 százalék közötti GDP-arányos államháztartási hiány mellett, ami nemzetközi összehasonlításban jónak mondható – tette hozzá. A kabinet gazdaságvédelmi akciótervéről szólva emlékeztetett: a veszélyhelyzeti intézkedések kihirdetése óta több mint 500 milliárd forint beruházás-ösztönző támogatásról döntöttek. Megalkotásakor szempont volt a gazdálkodó szervezetek működéséhez is kiszámítható kereteket teremtő felelősségalapú, egyensúlyőrző gazdaságpolitika megőrzése. Emellett fontos volt az is, hogy a kormányzati beavatkozás munka- és tudásalapú legyen. Ennek eredményeként több ezer, korábban zömmel a vendéglátás és a turizmus területén dolgozó jelentkezőt képeztek át programozóvá – tette hozzá. A gazdaság újraindításában kulcsszerepet játszó kutatók, fejlesztők és innovatív munkakörben dolgozók számára a kormány bértámogatást hirdetett. A tulajdonvédelmi törvény pedig az összerendezett tudás megóvása érdekében született – jegyezte meg.

A középtávú gazdasági prognózisok egyik alapja, hogy a mostani válság a 2007-2008-as recesszióval ellentétben nem strukturális, hanem bizalmi eredetű – mondta. Az elmúlt hónapokban világszerte megnövekedett államadósság-szintek ugyanakkor a bővülés ellen ható tényezőként jelentkeznek, míg a Kínában tapasztalható „V” alakú kilábalási görbe Magyarországon is reménykeltő – közölte. Kifejtette: bár a járműipar jövőre 15 százalékkal kevesebb megrendelésre számíthat, az ágazat nyár óta újra teljes kapacitással működik. Ez azért is meghatározó, mert a multicégeknél jól működő, versenyképes kapacitások újabb befektetéseket, termelés-átcsoportosításokat is vonzhatnak Magyarországra.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy a növekvő esetszámok ellenére is a világ 20 legsikeresebben védekező országa közé tartozik Magyarország, ami szintén bizakodásra ad okot. „Minden eszköz és megoldás rendelkezésünkre áll ahhoz, hogy ne kelljen a tavaszihoz hasonló módon lezárnunk a gazdaságot” – fogalmazott.

(Forrás: MTI, fotó: Komka Péter)