A magyar gyógyszeripar folyamatosan bővíti és korszerűsíti a termelését, ezért a jövőben is a magyar gazdaság egyik húzóágazata marad – jelentette ki Varga Mihály a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének konferenciáján.

A pénzügyminiszter hangsúlyozta: a gyógyszeripari vállalatok az elmúlt években 97 milliárd forintra növelték beruházásaikat, a legutóbbi adatok szerint 10 százalék felett nőtt a teljesítményük, ezért a kormány szándéka, hogy a gyógyszeripari innováció magas költségeire és hosszú folyamatára tekintettel továbbra is támogassa az ágazatot.

A tárcavezető felhívta a figyelmet, hogy a hosszú távon fenntartható növekedés egyik forrása a motivált, jól képzett és egészséges munkaerő megtartása, ezért a magyar kormány az egészséges életmód népszerűsítése és a megelőzés támogatása mellett biztosítja az ezekhez szükséges forrásokat is. Mint mondta: Magyarországon ma már olyan szabályozási és üzleti környezet van, amely amellett, hogy kedvez a beruházásoknak és a vállalatok fejlődésének, védi a dolgozókat a szigorú munkavédelmi szabályok alkalmazásával, valamint figyelemmel van a digitalizáció és az átlagéletkor növekedéséből fakadó változásokra.

A miniszter kiemelte, hogy az emberek jóléte növeli az ország teljesítményét, ezért a munkavégzési feltételek biztosítása és a megfelelő munkavédelmi szabályok kialakítása alapvető a magyar gazdaság fejlődésében. Ezért fogadta el a kormány 2016-ban a Munkavédelem Nemzeti Politikáját, amely hozzájárul a munkakörülmények fejlesztéséhez, a munkavégző képesség megőrzéséhez, valamint az egészségben eltöltött életévek növeléséhez.

Varga Mihály az ipar teljesítményéről szólva megjegyezte, hogy az ágazat 2010 óta mintegy 50%-kal erősödött, ezen belül az egészségipar a teljes magyar GDP 6 százalékát adja. A hazánkban végzett kutatás-fejlesztési ráfordításból minden ötödik forintot a gyógyszeripar ad, míg az árbevétel hozzáadott érték aránya ebben a szektorban 38 százalék, amely majdnem duplája a nemzetgazdasági átlagnak. Az ágazat ma Magyarországon 14.000 embernek ad munkát, közvetve pedig 34.000 családnak nyújt megélhetést.

(Forrás: Pénzügyminisztérium)