A legpesszimistább becslés szerint a romániai alkalmazottak negyedének csökken a fizetése a tb-járulék áthárítása nyomán Romániában.

A román kormány által erőltetett jogszabályok nem segítik a valós társadalmi párbeszédet – jelentették ki a Krónika megkeresésére az alkalmazottak és a munkáltatók képviselői.

A Tudose-kormány teljesen váratlanul elfogadott egy sürgősségi kormányrendeletet, ami arra kötelezi a munkáltatókat, hogy november 20. és december 20. között tárgyalják újra alkalmazottaikkal a munkaszerződéseket, miután 2018-tól a társadalombiztosítási járulékok teljes egészében a munkavállalókat terhelik.

Az előzetes számítások szerint a versenyszférában húsz százalékkal is csökkenhetnek a nettó bérek, ha a munkáltatók nem emelik januártól a bruttó fizetéseket.

„A kormány próbálja kivédeni, hogy a társadalombiztosítási járulék átruházásával csökkenjenek a nettó bérek, ám ez a módszer valószínűleg a munkaerőpiac mintegy 75 százalékánál lesz eredményes” – mondta Vasile Neagovici, a Sanitas szakszervezet Kovászna megyei szervezetének elnöke.

Az alkalmazott érdekeit a szabadpiacon legjobban saját maga tudja megvédeni – vallja Édler András. A Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint a 21. században a szakszervezet már csak „sóhivatal”, idejétmúlt.

Úgy véli, a szakszervezetre akkor volt szükség, amikor a munkaerő mobilitása is kisebb volt, például a bányavidéken nem találtak más állást, ezért tárgyalni kellett a jogaik érvényesítéséért.

Meglátása szerint a szakszervezet azoknak fontos, akik nem végeznek minőségi munkát, nem hajlandók fejlődni, tanulni, hiszen aki megállja a helyét, annak nincs szüksége külön érdekvédelemre. A kamara elnöke különben úgy véli, eltúlzott az aggodalom a társadalombiztosítási járulék átruházásával kapcsolatban.