A kormány továbbra is elkötelezetten támogatja a versenyképes magyar vállalatok külföldi terjeszkedését, ami a gazdasági együttműködés fejlesztéséhez is nagyban hozzájárul a szomszédos országokkal – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Csíkszeredában.

A tárcavezető a Controlsoft-Automatika beruházásának alapkőletételén elmondta, hogy a projekt keretében a magyar vízipari cég a kormány 290 millió forintos támogatásával automatizálással foglalkozó irodát és üzemcsarnokot épít 486 millió forint értékben az erdélyi városban, negyvenöt új munkahelyet teremtve.

Beszédében kiemelte, hogy az újabb vállalati beruházásnak több szempontból is nagy a jelentősége: először is alátámasztja a kormányzat kifektetési stratégiájának sikerét, ugyanis a magyar cégek külföldi beruházásai hozzájárulnak a hazai gazdasági eredményekhez is.

A program keretében eddig 52 vállalat kapott állami támogatást 73 milliárd forint értékben, amelyek így összesen 144 milliárd forintnyi beruházást hajtottak végre. Romániai beruházásokhoz 15 cég kapott összesen 25 milliárd forintnyi támogatást, ami 60 milliárd forintnyi beruházást indukált.

A külügyminiszter szerint az is fontos, hogy a projekt továbbfejleszti Magyarország és Románia gazdasági együttműködését, amely amúgy is számos rekordot megdöntött az elmúlt időszakban. Románia mára a magyar vállalati tőke ötödik legjelentősebb célországává vált, a befektetések értéke a kétmilliárd eurót is meghaladja. A kétoldalú kereskedelmi forgalom pedig 20 százalékos növekedéssel megközelítette a tízmilliárd eurót, ebből a magyar export hatmilliárd eurót tesz ki – sorolta.

Szijjártó Péter leszögezte, hogy a beruházás újabb fontos lépés a közös kihívások kezelése felé, miután a két ország környezetvédelmi sikereit nehéz lenne elképzelni külön-külön.

Tánczos Barna romániai környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter rendkívül fontosnak nevezte a magyar kormány támogatásait a beruházásokhoz, s úgy vélekedett, hogy ezek tovább fogják erősíteni a két ország közötti kapcsolatot. Kiemelte, hogy bár víz nélkül nincs élet, Románia sajnos jelenleg nem jár elől jó példával ebből a szempontból, nem kezeli megfelelő értékként a vizet. Ebből a szempontból pedig különösen lényeges az a technológia, amely lehetővé teszi a tisztább vízállomány megteremtését – mondta.

(Forrás: MTI, fotó: Veres Nándor)