Örömteli, hogy a magyar alaptörvény kimondja: minden munkavállalónak joga van az egészségét, biztonságát és méltóságát tiszteletben tartó munkafeltételekhez, mindhárom tényező fontos – mondta Horváth Ildikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára.

Az államtitkár a Foglalkozás-egészségügyi Ápolók Európai Szövetsége (FOHNEU) és a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara háromnapos nemzetközi szakmai konferenciáján azt is hozzátette: nemzeti erőforrásként tekintenek az egészségre.

Horváth Ildikó elmondta, hogy becslések szerint a foglalkozás-egészségügyi rendszerre fordított kiadás 14 milliárd forint, ezen túlmenően 60 milliárd forintra tehető a munkavállalók forintban mérhető nyeresége azáltal, hogy az egészséges munkakörnyezet révén elkerülik többek között a munkahelyi baleseteket és betegségeket.

Hangsúlyozta, hogy a foglalkozás-egészségügy jelentős részben a megelőzésről szól, épp ezért az ezen a területen tevékenykedő orvosok 66 százaléka teljes, míg 34 százaléka részmunkaidőben dolgozik.

Az államtitkár közlése szerint a törvényi szabályozás értelmében a doktoroknak szakosodniuk kell a foglalkozás-egészségügyre. Mint mondta, a szükséges végzettséget mintegy 2100-an szerezték meg, 400 érintettnek ugyanakkor még folyamatban van a képzése. Mellettük pedig közel 3000 ápoló dolgozik.

Mivel az emberek életük jelentős részét a munkahelyükön töltik, kulcsfontosságú, hogy egészséges körülmények között dolgozzanak – emelte ki Horváth Ildikó. Azt is jelezte, hogy nagy lehetőségként tekint a foglalkozás-egészségügyre.

Az államtitkár három jövőbeli célt jelölt meg: a minőségi mutatók egységesítését, a szakmai felügyelet fejlesztését, valamint egy foglalkozás-egészségügyi információs rendszer kiépítését.

(NT)