A Nemzeti Versenyképességi Tanács elfogadta a versenyképesség javítására irányuló fő javaslatokat, amelyet a kormány elé terjeszt – jelentette be Varga Mihály.

A program része a gazdaság jelenlegi helyzetének elemzése, illetve a részletes cselekvései terv – tájékoztatott a pénzügyminiszter, az NVT elnöke.

Varga Mihály köszönetét fejezte ki a tervezet kialakításában közreműködő szervezeteknek a színvonalas munkáért. Mint mondta: a kormány elé kerülő programcsomagba bekerültek a Magyar Nemzeti Bank, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, valamint az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a Külgazdasági és Külügyminisztérium és a pénzügyi tárca versenyképességi javaslatai. A Nemzeti Versenyképességi Tanács a munkaanyag első változatát októberi ülésén tárgyalta, ez alkalommal a tervezet további elemekkel való bővítésére tett javaslatot. Ezek részletes kidolgozása után került ismét az NVT elé a Versenyképesebb Magyarországért címet viselő program – ismertette a pénzügyminiszter.

A tanács által elfogadott program hat főterületen tesz javaslatot konkrét lépésekre a versenyképesség átfogó javítása érdekében. Ezek között szerepel az adózás egyszerűsítése, az adóadminisztráció gyorsítása, a kismamák, az inaktívak és a közfoglalkoztatottak munkába állásának ösztönzése, a vállalatok üzleti környezetének minőségi javítása.

Varga Mihály kiemelten fontosnak nevezte a vállalati termelékenyég növelését, valamint az innovációs rendszer és a közszféra hatékonyabbá tételét a digitális megoldások alkalmazásával. Ezen kívül nagy szükség van a gazdaság igényeihez alkalmazkodó, készség- és képességorientált oktatási rendszer és a versenyképes munkaerő biztosítására is, ehhez az egészségügyi alapellátást kell megerősíteni, illetve a prevenciós programokat tovább szélesíteni – tette hozzá.

(Forrás: Pénzügyminisztérium)