Megmarad az alacsony személyi jövedelemadó, a családi adókedvezmény, a négygyermekesek, a 30 év alatti anyák és a 25 éven aluliak adómentessége, emellett továbbra is garantált az alapvető élelmiszerek kedvezményes áfakulcsa.

A családpolitikai kiadások és a családi adókedvezmények együttes összege jövőre meghaladja a 3300 milliárd forintot. A benyújtott adótörvényeket még a nyári szünet előtt elfogadhatja az Országgyűlés.

A nehéz gazdasági helyzet ellenére a kormány egyes területeken további adókönnyítést és adócsökkentést is tervez a jövő évre. Többek között kiterjesztjük a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásának kedvezményeit, csökkentjük az adminisztrációt és egyszerűsítjük a gépjárműadó szabályait.

Magyarország évek óta kockáztatta a kötelezettségszegési eljárást azzal, hogy az uniós szintnél alacsonyabban határozta meg a jövedéki adó szintjét. Jövőre teljesítenünk kell az uniós előírást, ezért a jövedéki adó szintjét az uniós minimumszinthez igazítjuk.

A légitársaságok esetében az üzemanyagok nem esnek jövedéki adókötelezettség alá, így a légiközlekedés közteherviselésének szintje rendkívül alacsony. Ezért – hasonlóan a többi uniós országhoz – a légitársaságok hozzájárulása zöld adóként Magyarországon is fennmarad, kedvezményt biztosítva a kevésbé szennyező repülőgépeknek.

Jövőre is folytatják a gazdaság fehérítését: míg 2010-ben 22,3% volt az áfaelkerülés mértéke, mára az 5,1%-ra csökkent, amely az egyik legkedvezőbb eredmény az Európai Unióban. Ezzel nyernek a tisztességesen működő vállalkozások, nyer a gazdaság és a költségvetés is.

(Forrás: Pénzügyminisztérium)