A Konzum Nyrt. és a vele összehangoltan eljáró, a Konzum-csoporthoz tartozó társaságok kötelező nyilvános vételi ajánlatot tettek az Appeninn Nyrt. valamennyi részvényére.

Az ajánlati ár 261 forint a 100 forint névértékű részvényekre. Ez az árfolyam 10,39 milliárd forintra értékeli a 3,98 milliárd forint jegyzett tőkéjű vagyonkezelő társaságot, amelynek részvényei a BÉT prémium kategóriájába vannak bevezetve. A vételi árat az ajánlat benyújtását megelőző 180 nap forgalommal súlyozott tőzsdei átlagára (260,72 forint) alapján állapították meg. A Magyar Nemzeti Bankhoz hétfőn beterjesztett vételi ajánlatot a felügyelet még nem hagyta jóvá – közölte a Konzum Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján. 

Az ajánlat lebonyolítója az MKB Bank Zrt. A vételi ajánlatot közösen teszi a BÉT standard kategóriájában jegyzett Konzum Befektetési és Vagyonkezelő Nyrt., továbbá a Konzum Management Kft., a Konzum PE Magántőkealap, valamint a Konzum Befektetési Alapkezelő Zrt. Az ajánlattevők az ajánlat megtételének időpontjában együttesen 33,646 közvetlen befolyással rendelkeznek az Appeninn Nyrt.-ben. 

A Konzum Nyrt. a múlt pénteken jelentette be, hogy 2017. augusztus 24-én tőzsdén kívüli ügylet keretében megállapodást kötött az Appeninn Nyrt. 49,02 százalékának megszerzésére, részvényenként 228,90 forintos átlagáron, összesen 4,43 milliárd forintért. Az ügylet teljesüléséhez kötelező vételi ajánlatot kellett tennie az Appeninn valamennyi részvényese felé. 

Az Appeninn részvényei a hétfői kereskedést 4,35 százalékos csökkenéssel, 330 forinton zárták, de nap közben ennél magasabb árfolyamon, 370 forinton is forogtak. Pénteken, a felvásárlás bejelentésének napján több mint 9 százalékkal drágult a papír. A Konzum-részvények 2020 forintot értek hétfőn záráskor, árfolyamuk 5,61 százalékkal csökkent péntekhez képest, amikor viszont csaknem 11 százalékkal erősödtek. (MTI)