Melania Trump és fajsúlyos republikánus személyiségek felszólásaival a nemzetbiztonság és Donald Trump magánemberi arcának bemutatásáról szólt a republikánus elnökjelölt-állító konvenció első hétfői napja Clevelandben.

Hétfőn kétségtelenül Melania Trump – a republikánusok várható elnökjelöltjének, Donald Trumpnak a hitvese – beszédére várt mindenki. A konvenció utolsó felszólalóját Donald Trump mutatta be, élete talán legrövidebb beszédével. “Nagyot nyerünk majd, nagyon nagyot, bemutatom a következő First Ladyt” – mondta Donald Trump, akinek a felesége a Queen We Are The Champions című örökzöldjére vonult be.

Melania Trump – konzervatívok és liberálisok egybehangzó értékelése szerint- nagyon jó beszédet mondott, valószínűleg sikerült bővítenie férje híveinek táborát. Sok személyes emléket is felelevenített, a saját, szlovéniai gyermekkorából, az otthon tanult értékrendről, a családjáról. Beszédének nagy részét természetesen férjének, Donald Trumpnak szentelte.

Meleg szívű, lojális, kitartó, hazaszerető emberként mutatta be, aki szerinte soha nem adja fel, képes a problémákat megoldani, és készen áll arra, hogy elnökként vezesse az amerikai nemzetet.

Melania Trump kitért arra is, hogy az előválasztások keménysége a múlté, eljött az összefogás ideje, és szerinte Trump amúgy is alkalmas az összefogás megteremtésére, mert befogadó alkat.

A várható republikánus elnökjelölt felesége szóba hozta a saját szerepét is, arra az esetre ha ő lenne a First Lady. Mint elmondta: gyermekekkel, a gyermekek oktatásával szeretne foglalkozni.

Melania Trump előtt beszédet mondott – mások mellett – egy asszony, Pat Smith, akinek a fia 2012-ben a bengázi amerikai nagykövetség elleni támadásban halt meg, és az édesanya ezért az akkori külügyminisztert, a demokraták várható elnökjelöltjét, Hillary Clintont tette felelőssé. Beszédet mondott egy televíziós színész és egy Amerika-szerte ismert wisconsini seriff is. Nagy érdeklődés kísérte Michael Flynn altábornagy, a katonai hírszerzés és elhárítás visszavonult igazgatójának és Rudy Giulianinak, New York volt polgármesterének beszédét.

A Trump-elnökség leendő nemzetbiztonsági tanácsadójaként emlegetett Flynn azt fejtegette, hogy a világ elveszítette hitét és bizalmát Amerika vezető szerepében, és a terrorfenyegetettségre hívta fel a figyelmet. A pódiumról arra szólította fel Hillary Clintont, hogy adja fel elnökjelöltségét. 

Rudy Giuliani szinte felvillanyozta a közönséget. New York volt polgármester bírálta az Obama-kormányzatot, amely szerinte túlzásba viszi a politikai korrektséget, és kudarcot vallott az iszlám szélsőségesek beazonosításában és veszélyességük felmérésében. Emellett bírálta Clintont a bengázi ügyben tanúsított magatartásáért, kemény szavakkal szorgalmazta a terrorizmus elleni harcot, és kifejtette azt is, hogy szerinte hiba volt megkötni Iránnal az atomprogramjáról szóló megállapodást.

A volt polgármester erőteljesen védelmébe vette Trumpot. Felidézte például, hogy a 2001. szeptember 11-ei terrortámadások idején Trump azonnal segítő kezet nyújtott és “tette mindezt névtelenül” – mondta Giuliani.

A republikánusok konvenciójának első napján Hillary Clinton is megjelent Ohióban, igaz, nem Clevelandben, hanem Cincinnati városában, ahol egy, a kisebbségiek társadalmi mobilitását szorgalmazó országos szervezet éves konferenciáján szólalt fel.

A demokraták várható elnökjelöltje többek között arról beszélt, hogy szerinte Donald Trump “delegitimálja” az Egyesült Államok első afroamerikai elnökét, Barack Obamát. Hozzátette: Trump összejátszik a fehér felsőbbrendűséget hirdetőkkel és lenézi a nőket.

MTI/Járai Judit, Cleveland