Nem költöttek többet tárolórendszerekre a nagyvállalatok a második negyedévben, mint egy évvel korábban, de jóval nagyobb tárkapacitáshoz jutottak.

Miután a flash memória ára csökken, a tárolórendszerek beszerzésekor a nagyvállalatoknak nem kell mélyebben a zsebükbe nyúlniuk, hogy nagyobb tárkapacitásra tegyenek szert – az International Data Corporation (IDC) piaci adatai szerint ez a trend jellemezte 2016 második negyedévét.

A nagyvállalati tárolórendszerek szállítói ebben az időszakban 8,8 milliárd dollár bevételt könyvelhettek el, ami nem mutatott változást 2015 második negyedévéhez képest, az értékesített tárkapacitás azonban 12,9 százalékkal nőtt a tavalyi adathoz képest – írja a computerworld.hu.

Míg a nagyvállalatok tavaly legfeljebb 3 terabájt kapacitású SSD (solid-state drive) meghajtókat rendeltek, idén nagyban vásárolhatnak akár 15 terabájt kapacitású egységeket is. A pénzük ma egyértelműen többet ér, mint tavaly ilyenkor. A tisztán flash-alapú tömbökre, amelyek bizonyos értelemben az SSD tárolók élvonalát képviselik, a nagyvállalatok a második negyedévben kétszer annyit költöttek, mint a múlt év azonos időszakában.

Holtversenyben az EMC és a Hewlett Packard Enterprise került a szállítói mezőny élére – világszinten mindkét vállalat körülbelül 1,6 milliárd dollár bevételt könyvelt el a második negyedévben. A Dell végzett a harmadik helyen, amely közel 13 százalékkal növelte bevételét, így az meghaladta az 1 milliárd dollárt.

A Dell szeptember elején zárta le az EMC felvásárlását, így a létrejött Dell Technologies a nagyvállalati tárolómegoldások legnagyobb szállítójává vált, melynek piaci részesedése várhatóan 30 százalék körül alakul majd.

Termékkínálatában kis-, közép- és nagyvállalatok egyaránt találnak tárolómegoldásokat, ami versenyelőnyt adhat a piac új szereplőjének, mivel a szervezeteket növekedésük közben is folyamatosan ki tudja szolgálni, mondta az IDC elemzője. A nagyvállalati üzletág a Dell szervereket és az EMC tárolókat is várhatóan olyan termékekbe integrálja majd, amelyek új ügyfeleket szerezhetnek a cégnek.