A kis- és középvállalkozások (kkv) ötöde tervez beruházást a következő egy évben, a legnagyobb beruházók pedig az agrárvállalkozások és a magasabb árbevétellel rendelkező kkv-k lesznek – derül ki a Budapest Bank reprezentatív kutatásából.

A kutatást a Budapest Bank megbízásából a GfK Hungária készítette 2017 májusában. Az adatfelvétel 1600 olyan kkv körében készült, amelyek árbevétele 200 millió és 15 milliárd forint között van.

Az eredményekből kiderült: az elkövetkezendő 12 hónapban a cégek leggyakrabban 30 millió, átlagosan 109 millió forintot költenek beruházásra, a tavalyi 102 millió forint után. A válaszadók 80 százaléka 4 és 230 millió forint közötti értékben tervez beruházást. A kisebb összegű ráfordításokat főleg elhasználódott berendezés miatt tervezik, míg a nagy értékű, 100 millió forint feletti beruházások mögött jellemzően a kapacitásbővítés áll.

A beruházó vállalkozások 48 százaléka gép- vagy berendezés beszerzésébe fogna, amit továbbra is a gépjárművek, haszonjárművek beszerzése, az ingatlanépítés és felújítás, valamint az informatikai eszközök vásárlása követ. A kutatás szerint a beruházásokat a vállalatok 60 százalékban saját forrásból finanszírozzák, 22 százalékuk valósítaná meg banki forrásból, az európai uniós támogatások felhasználásának aránya pedig 8 százalékról 11 százalékra nőtt.

A tavalyi beruházási láz Nyugat-Magyarországon – ahol 20 százalék a beruházók aránya – alábbhagyni látszik, a kelet-magyarországi régióban ez továbbra is 28 százalék.

A legtöbb beruházást – tavalyhoz hasonlóan – a mezőgazdasági cégek tervezik. A legnagyobb visszaesés a tavalyi eredményekhez képest a nagyobb, 3-15 milliárd forint közötti árbevétellel rendelkező cégeknél mutatkozik, a tavalyi 40 százalék után idén már csak 25 százalékuk indítana beruházást.

A felmérésben megkérdezett vállalkozások mintegy 40 százaléka árbevétel-növekedésre, 56 százaléka stagnálásra, 5 százaléka pedig árbevétel-csökkenésre számít. (MTI)