Májusban a kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 3,6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakihoz képest – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 6,3, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 1,8 százalékkal bővült, az üzemanyag-kiskereskedelemben 0,7 százalékkal kisebb lett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

Az előző hónaphoz képest lényegében változatlan maradt a kiskereskedelmi forgalom volumene a szezonális és naptárhatással kiigazított adatok szerint.

A naptárhatástól megtisztított adatok szerint az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom 6,3 százalékos éves növekedésén belül a szektor 75 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 6,8, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 4,6 százalékkal növekedett.

A nem élelmiszer-kiskereskedelemben az eladások volumene a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben 8,1, a használtcikk-üzletekben 6,0, a bútor-, műszakicikk-üzletekben 1,2 százalékkal nőtt, a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben nem változott, míg a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk-üzletekben 2,3, az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 3,0 százalékkal csökkent.

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 7,9 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 3,2 százalékkal bővült.

A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 5,2 százalékkal nőttek.

A KSH megállapította: az országos kiskereskedelem forgalma folyó áron 1609 milliárd forintot ért el májusban. Az országos kiskereskedelmi forgalom 49 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 35 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 16 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

Január-májusban a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 2,7 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 4,0, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 0,9, az üzemanyag-kiskereskedelemben 2,5 százalékkal nőtt.

Az euróövezetben és az Európai Unióban havi és éves összehasonlításban egyaránt nőtt a kiskereskedelmi forgalom májusban.

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat adatai szerint májusban az euróövezetben a kiskereskedelmi forgalom az elemzők által várt 0,2 százaléknál kisebb mértékben, 0,1 százalékkal nőtt, az Európai Unióban pedig ugyancsak 0,1 százalékkal bővült áprilishoz képest, amikor az euróövezetben és az EU-ban egyaránt 0,2 százalékos havi forgalomcsökkenést regisztráltak.

Az Európai Unióban az előző hónaphoz képest májusban az élelmiszerek, italok és dohánytermékek kiskereskedelmi forgalma 1,2 százalékkal bővült, az üzemanyag kivételével a nem élelmiszertermékeké 0,4 százalékkal zsugorodott, az üzemanyagoké pedig nem változott havi bázison.

Éves összevetésben az euróövezetben a kiskereskedelmi forgalom az áprilisi 0,6 százalékos bővülést követően 0,3 százalékkal nőtt májusban, meghaladva az elemzők által várt 0,1 százalékos emelkedést.

Az Európai Unióban a kiskereskedelmi forgalom az áprilisi 0,4 százalékos bővülés után májusban 0,6 százalékkal nőtt éves bázison.

(Forrás: MTI)