Márciusban az ipari termelés volumene 2,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbi magas bázistól, amikor azóta is példátlan mértékben, 13,9 százalékkal nőtt a kibocsátás. A munkanaphatástól megtisztított adatok szerint a termelés 1,9 százalékkal nőtt, mivel idén márciusban kettővel kevesebb munkanap volt, mint 2017-ben.

Az előző havitól 0,7 százalékkal elmaradt az ipar szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított teljesítménye márciusban. A termelés az év első három hónapjában 2,5 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában – közölte a KSH.

Paczári Miklósné, a KSH osztályvezetője az adatok ismertetésekor elmondta: a főbb ágazatokban a nyers adatok átlagos körüli termeléscsökkenést mutatnak, a gépek és gépi berendezések gyártása terén viszont nagyobb volt a visszaesés. A hideg idő miatt az energiaszektorban nőtt a termelés, illetve néhány kisebb súlyú ágazatban volt nagyobb a kibocsátás márciusban, mint egy évvel korábban.

 Az elmúlt 12 hónap éves nyers adatait vizsgálva tavaly áprilisban és decemberben csökkent az ipari termelés az előző év azonos időszakához képest, áprilisban 2,7, decemberben pedig 0,5 százalékkal. A másik tíz hónapban nőtt a termelés a nyers adatok szerint. A munkanappal kiigazított adatokat tekintve ugyanakkor az elmúlt 17 hónap mindegyikében nőtt az ipari termelés volumene.(MTI)