Megugrott a kész- és könnyűszerkezetes házak iránti kereslet, a cégek jellemzően jövő nyárig be vannak táblázva – derül ki a Magyar Idők cikkéből.

Folyamatosan kapják a megrendeléseket kész- és könnyűszerkezetes házakra az ezzel foglalkozó vállalkozások – mondta el a Magyar Időknek Kárpáti József, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) könnyűszerkezet-építő tagozatának elnöke.

A kivitelező cégek egyrészt örülnek a sok munkának, ugyanakkor képtelenek azonnal teljesíteni az összes megkeresést, a vállalkozások jellemzően a jövő nyár elejéig be vannak táblázva.

Kárpáti József elmondta: ma egy átlagos, száz négyzetméteres könnyűszerkezetes családi ház műszaki tartalomtól függően 20-22 millió forintba kerül, és megfelelő kivitelezői csapattal akár két hónapon belül elkészülhet.

Szintén a rendelésállomány erőteljes növekedéséről számolt be Hársasi Tibor is. A Könnyűszerkezetes Házépítők Egyesülete (Köhe) elnöke azt is elmondta, hogy mintegy húsz-harminc százalékkal emelkedtek a munkabérek az ágazatban, csakhogy ezt még el kellene fogadtatni a piacon. A szakember szerint nagy kérdés, hogy a korábbinál magasabb bérszint hazacsábítja-e a Németországban, Ausztriában dolgozókat.