Balla Ákos ingatlanszakértő, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Ipari Tagozatának tagja elkeserítőnek tartja, hogy a budapesti lakásállomány 20-30 évente fordul meg, hiszen ez nem egyezik meg a lakossági igények változásával.

Az ingatlan.com legújabb ingatlanpiaci elemzésében azt írja, hogy a legfrissebb lakáspiaci adatok lendületes növekedésről tanúskodnak. A hazai lakáspiac rekordokat dönt, a tavalyi harmadik negyedévben országos átlagban az előző negyedévhez képest 3,7 százalékos volt az úgynevezett tiszta árváltozás, ami az elmúlt tíz év egyik legmagasabb értéke. Budapesten 22 ezer használt lakás kelt el ez idő alatt, az átlagos négyzetméterár 492 ezer forint volt, ez 20 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi szintet.

Balla Ákos ingatlanszakértő, a Balla Ingatlan tulajdonos-ügyvezetője ugyanakkor arra hívja fel a figyelmet a Blogstarnak adott interjújában, hogy az első háromnegyed évre kimutatott 22 ezres fővárosi használtlakás-értékesítés a viszonyokhoz képest meglehetősen kevésnek számít, ugyanis a jelenlegi adatok szerint 2018-ra 30 ezer körüli budapesti tranzakció várható, miközben akadtak olyan évek korábban, amikor 40, sőt 50 ezer használt lakás cserélt gazdát.

A szakértő kifejtette, a budapesti lakásállomány 20-30 évente fordul meg, ami közel sem egyezik meg a lakossági igények változásával, hiszen ennél gyorsabb ütemben születnek a gyermekek, egyúttal növik ki a fiatalok a lakásokat. 

„A 22 ezres szám azt mutatja, hogy a pozitív jelek, például az emelkedő árak ellenére közel sem rózsás az összkép (az ingatlanpiacon – a szerk.), ugyanis az ideálisnál jóval kevesebb a tranzakció a piacon. A csok, az áfacsökkentés és egyéb kedvezmények ellenére az átlagember még mindig csak kis arányban vásárol ingatlant”

– szögezte le Balla Ákos.

A szakértő szerint ahhoz, hogy növekedjen a lakásvásárlások száma, olyan stabil és kiszámítható gazdasági növekedésre lenne szükség, amely által több pénz marad az átlagember zsebében. 

„Nagyon fontos lenne, hogy erős, stabil, kiszámítható gazdasági növekedéssel mielőbb lendületet adjon a kormányzat a munkavállalóknak, ami kiszámítható folyamatokat, rendszeres vásárlásokat generálna a piacon. Akkor végre nem arról kellene beszélgetnünk, hogy jó vagy rossz év volt-e az előző, hanem azt elemezhetnénk, hogy tíz év alatt egy átlagmagyar össze tudja-e spórolni egy lakás árát. (…) Nem lehet az a cél, hogy a magyar fiatalok hosszú távon eladósodott, hitellel terhelt ingatlanokba vállaljanak gyermekeket.”

A Balla Ákossal készült teljes interjút a Blogstar.hu-n olvashatják.