Lesújtó eredménnyel zárult a kalandparkok országos ellenőrzése. A vizsgált létesítmények több mint felénél találtak hibát, az eszközök nagyobb része nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak.

A fogyasztóvédelmi ellenőrzés során 82 kalandparkból 46-ban találtak problémát a szakemberek. A fővárosi és megyei kormányhivatalok által ellenőrzött 203 eszközből 110 nem felelt meg az üzemeltetési feltételeket rögzítő jogszabályi előírásoknak. Az üzemeltetők sok esetben nem tudták bemutatni a berendezések megfelelőségi tanúsítványát, több eszköz érvényessége lejárt. A berendezéseken nem minden esetben tüntették fel a biztonságos használat szempontjából lényeges információkat, például a terhelhetőséget – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM)

A tárca május végén rendelt el rendkívüli vizsgálatot az országban működő kalandparkokban, miután a csillebérci létesítményben 14 gyermek alatt leszakadt az egyik eszköz és 13 gyereket kórházba kellett szállítani. Az ellenőrzés a működtető cégek berendezéseinek megfelelőségi tanúsítványaira, a kötelezően feltüntetendő jelölésekre és a biztonságos működtetéshez szükséges kezelői képesítési igazolások meglétére terjedt ki. A vizsgálat megállapította, hogy a legnagyobb biztonsági kockázatot az újonnan létesített parkok és újonnan telepített eszközök tanúsításának hiánya jelenti. Az ellenőrzés hatására előfordult, hogy az üzemeltető önként felfüggesztette a tevékenységet, és a hiányosságok pótlásáig bezárta a parkot.

Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár elmondta: „A tapasztalat azt mutatja, hogy a korábban már ellenőrzött üzemeltető cégek sokkal inkább odafigyelnek a követelmények és a rájuk vonatkozó szabályok betartására. Akalandparkok látogatóinak védelme érdekében további vizsgálatok elrendelését tartjuk indokoltnak és szükségesnek a nyári idegenforgalmi szezonban.”

Az NFM álláspontja szerint megengedhetetlen, hogy a főként gyermekeket célzó veszélyes üzemű kalandparkok megfelelő biztonsági feltételek nélkül működjenek. A minisztérium bízik abban, hogy a rendszeres vizsgálatok hatására megszűnnek az ellenőrzések során észlelt hibák, hangsúlyozva, hogy a jogszabályoknak megfelelő működés biztosítása az üzemeltető felelőssége.