A mobiltelefonok ma már képesek átvenni számos digitális eszköz szerepét. Fényképezünk, kapcsolatot tartunk, sőt, fizetünk velük. Ezzel párhuzamosan a mobiltelefonok egyre inkább a cyberbűnözés célpontjai, így ilyen irányú védelmük kulcsfontosságú fejlesztési iránnyá vált.

Ma már egyre több csúcstechnológiás mobiltelefon védi használója adatait biometrikus azonosítóval, amelynek legelterjedtebb fajtája az ujjlenyomat-olvasó. A Samsung ezt a biztonságot emelte új szintre a legújabb Galaxy Note7 mobiltelefonnal, amely a világon elsőként új, rendkívül gyors írisz-szkenner technológiát alkalmaz: a felhasználóknak elég ránézniük a telefonjukra, hogy feloldják azt.

Miután a felhasználó rögzíti az íriszét a Galaxy Note7-en, az titkosított kódként tárolódik a Samsung Knox biztonsági platformján. Mivel egyszerre csak egy felhasználó regisztrálható, így a biometrikus adatok akkor is biztonságban lesznek, ha a telefon esetleg elveszik vagy ellopják azt.

A készülék előlapján egy speciális képszűrővel felszerelt írisz kamera és egy infravörös LED kapott helyet. Ez utóbbi feladata, hogy segítse a szenzort, hogy rosszabb fényviszonyok között is pontosan le tudja tapogatni a szivárványhártyát.

Az infravörös fénnyel készült képek minőségére a hagyományos felvételekkel ellentétben nem hatnak a külső fényviszony, sem a szem színe, így jóval alacsonyabb a fényvisszaverődés mértéke és pontosabban kivehető az írisz mintázata. Az infravörös fény nem káros a szemre, de ha a készülék azt érzékeli, hogy a szem túl sokáig vagy túl közelről van megvilágítva, azonnal kikapcsol.

Amikor a telefon tulajdonosa szeretne hozzáférni a tartalmakhoz, az infravörös LED az írisz kamerával együttesen működésbe lép, pillanatok alatt pontosan rögzíti az írisz mintázatát, összehasonlítja a titkosított kóddal és kizárólag egyezés esetén engedélyezi a hozzáférést.

A felhasználók az internetes böngészés során is élvezhetik az írisz-szkenner gyorsaságát, ezentúl nem kell egyesével megadniuk a felhasználónevüket és jelszavukat, az íriszükkel azonosíthatják magukat.

A Samsung számos bankkal is együttműködik, hogy kidolgozzák, miként lehetne ezt a technológiát a mobil fizetési megoldásokba integrálni.