Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a magyar kormány és az autóipari elektronikai alkatrészek gyártásával foglalkozó Johnson Electric Hungary Kft.

Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára hangsúlyozta, a Johnson Electric célja egyezik a kormány stratégiájával, szeretnének minél több terméket hatékonyan előállítani, jelentős részét exportálni, stabilan és hosszú távon építeni a magyar munkaerőre.

Laurent Cardon, a hongkongi központú Johnson Electric európai operatív igazgatója kiemelte, hogy tíz éves ittlétük óta folyamatosan fejlesztik magyarországi tevékenységüket, jelenleg az ózdi és a hatvani gyáraikban 1500 munkavállalót foglalkoztatnak.

Szabó László emlékeztetett: a magyar kormány három éve köt stratégiai megállapodást vállalatokkal, a mostani a hatvanegyedik, a partnereknél több mint 188 ezren dolgoznak. A stratégiai partnereknél az együttműködés megkötése óta 13 ezerrel több munkahely jött létre. Az államtitkár szólt arról, hogy dinamikusan fejlődnek a magyar-kínai kapcsolatok, Kína Magyarország számára a 10. legfontosabb külkereskedelmi partner, tavaly a magyar export Kínába több mint 7 százalékkal bővült.

Fontos, hogy minél több kutatás-fejlesztés és innováció jöjjön az országba – hangsúlyozta Szabó László. Az autóipar adta tavaly a beruházások 52 százalékát, és nemcsak összeszerelő műhelyként kezelik a magyarországi beruházásokat, hanem kutatás-fejlesztést és innovációt is hoznak ide, növelve ezzel a hozzáadott értéket. Ez is mutatja, kellenek a mérnökök, a szakképzett munkaerő, a magyar szakiskoláknak, egyetemeknek pedig meg kell érteniük az ipar igényeit – tette hozzá.

Laurent Cardon megjegyezte: a mostaninál több magyar beszállítóval szeretnének együtt dolgozni.

A hongkongi Johnson Electric cégcsoporthoz tartozó Johnson Electric Kft. jogelődjét 1998-ban alapították. Az ózdi gyárban elsősorban a termelést végzik, a hatvani telephelyen a mérnökségi és szolgáltatásokat nyújtó részlegnek köszönhetően a diplomás munkavállalók aránya eléri az 50 százalékot, jelenleg a két gyárban mintegy 1500 fő dolgozik, a társaság éves árbevétele tavaly meghaladta a 33 milliárd forintot.

(A képen balról jobbra: Bánrévi Ákos, a Johnson Electric Hungary Kft. ózdi gyárának ügyvezető igazgatója, Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára és Juhász Róbert, a Johnson Electric hatvani üzemének ügyvezető igazgatója. MTI Fotó: Soós Lajos.)

MTI