Mi a jó vezetés receptje? Milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie egy cég irányítójának? Megtanulható vagy születni kell rá?

Fontos kérdés, milyen és mitől jó egy vezető, hiszen a cég jövője rajta is nagyban múlik. A Haszon Magazin 13 pontban gyűjtötte össze, hogy mitől lesz sikeres egy főnök.

Talán csak elsőre furcsa, hogy előfordul: az érzéketlen, diktátor típusú vezető nyerő a cég életében. Például válságos helyzetben, leépítés esetén, cégeladás előtt vagy után, amikor percek alatt kell érzelemmentesen, lelkiismeret-furdalás nélkül dönteni.

A jó vezető a befelé zajló kommunikációval tekintélyt alakít ki maga körül. Elhiteti a dolgozókkal, hogy jó irányba halad a cég élete, eléri, hogy mindenki „behunyt szemmel” menjen utána.

A sikeres vezető tudja, hogy mi az a kemény empátia. A kifejezés azt jelenti, hogy a vezető azt nyújtja az alkalmazottainak, amire szükségük van, és nem azt, amire vágynak. A jó munkafeltételek megteremtése mellett olyan mércét állít a kollégák elé, amelynek teljesítése nem könnyű, viszont kihívást és szakmai előrelépést jelent a megoldás. Humánus, megértő a munkatársakkal, de ügyel arra, hogy senkit se engedjen magához túl közel.

Nem akarunk senkit elkeseríteni, de nem mindenkiből lehet jó vezető. Sajnos nem igaz ugyanis, hogy kellő akarattal és tanulással bárkiből lehet jó főnök. Vezetőnek születik az ember, már a fiatalkori viselkedésen látszik, ki lehet alkalmas irányításra. Például az, aki társaságban viszi a szót, csoportmunkában, csapatjátékban irányít.

Ám ahhoz, hogy jó vezető legyen az ember, sokat kell tanulnia, és elengedhetetlen, hogy folyamatosan képezze magát.