Beléptető rendszerekkel sok helyen találkozhatunk mindennapjaink során: a tömbházaktól kezdve az aluljárókon át a reptéri utas beléptetőkig szinte mindenhol. Talán már fel sem figyelünk rájuk, annyira automatikusan használjuk őket. Valahol ez is a lényegük: olyan simulékonyan beépülni az ember szokásrendszerébe, hogy ne tűnjön tehernek a használatuk, mégis „elvégeztessék” azokat a bizonyos mechanizmusokat, amiért ki lettek alakítva.

Ilyen céllal alkalmazzák nagy előszeretettel a különböző egészségügyi, kutató, gyógyszer- és élelmiszeripari létesítményekben a higiéniai beléptető rendszereket is. Látásból már ismerhetjük őket, kerüljünk most kicsit közelebb hozzájuk!

A higiénia fontossága

Az, hogy a jelenlegi fejlettségi szintre eljuthatott az emberiség, többek közt az egyre javuló higiéniának köszönhető. Tekintsünk vissza csak 150 évvel korábbra, óriási fejlődést tapasztalhatunk azóta. A 2020-ban felbukkant és jelenleg is a levegőben lévő COVID járvány pedig sokszorosára növelte a már egyébként is erős higiéniai tudatosságot az emberekben.

Tudjuk jól, hogy a túlzásba vitt fertőtlenítésnek is megvannak a hátulütői. Azonban vannak olyan életterek, ahol nem lehet túlzásba vinni a higiéniát, hiszen a legkisebb szennyeződésnek is súlyos következményei lehetnek. Ilyen helyek lehetnek az egészségügyi és kutatóintézetek, de a gyógyszer- és élelmiszeripari létesítmények is, ahol bizonyos terekbe valóban csak a „legtisztább” emberek léphetnek be. Ezt pedig a legpraktikusabban higiéniai beléptető rendszerekkel tudják biztosítani.

A higiéniai beléptető rendszerek működése

Működési alapelvük megegyezik a többi beléptető rendszerével: a rajtuk való áthaladást bizonyos feltételek teljesítésével engedélyezik. Higiéniai beléptető rendszer lévén ez a feltétel lehet kézmosás, fertőtlenítés, a munkaruházat helyes viselete vagy annak megtisztítása.

A beléptető rendszer kizárólag a feladat teljesítése” után engedi át az áthaladni kívánókat. Ez akkor is így van, ha a rendszerből esetleg kifogy a tisztító- vagy fertőtlenítőszer. Ezért annak folyamatos utántöltéséről szintén felelősségteljesen kell gondoskodni, hiszen egy műszakváltáskor vagy sürgős helyzetben súlyos fennakadásokat okozhat.

Beléptető rendszerek, de hol a kijárat?

Egyes beléptető rendszerek csak befelé korlátozzák az áthaladást, visszafelé azonban szabad utat biztosítanak. Ennek tűz- és balesetvédelmi okai is vannak. Ez mindaddig jól működhet, amíg nem nagyszámú embertömeget kell a beléptető rendszernek, közel egy időben be- és kiengednie.

A legbiztonságosabb megoldás azonban egy kiléptető rendszer létesítése, ami lehet ugyanúgy egy beléptető rendszer, csak fordítva beépítve, ha az élethelyzet úgy kívánja, hogy kifelé is megtörténjen a megfelelő tisztálkodás és fertőtlenítés.

Nagyobb létszámú műszakok esetén mindenképp ajánlott egyszerre több beléptető rendszer működtetése és legalább ugyanannyi kiléptető rendszer üzemeltetése is.

Csak a higiénia számít?

Bizonyos részlegekre való belépéshez a tisztaság és higiénia nem elegendő. A bejutás olykor külön engedéllyel működik, vagy bizonyos beosztással kell rendelkezni, amit egy badge-dzsel, szigorúbb esetben ujjlenyomattal lehet igazolni. A fejlettebb higiéniai kapukat ma már ilyen azonosítókkal is fel lehet szerelni kérésre.

A beléptető rendszerek kiépítése

Egy-egy beléptető rendszer kiépítése helyigényes, és több feltételnek is meg kell felelnie a térnek, ahová el szeretnék ezt helyezni.

Egy létesítmény megépítése vagy felújítása előtt érdemes megtervezni a higiéniai beléptető rendszerek helyét. Ezek akár aknába süllyesztett formában is kivitelezhetőek, illetve könnyebben biztosíthatóak számukra a vízcsövek, a szennyvíz elvezetése, valamint az áramforrás.

Érdemes még figyelembe venni, hogy bal vagy jobb oldalas beléptető rendszer lenne-e a megfelelőbb, valamint hogy mekkora lesz a beléptető rendszer előtti, és utáni tér. Minél kisebb helyen kell elhelyezni a higiéniai beléptető rendszert, érdemes annál komplexebb változat mellett dönteni, mert azokon a szükséges tartozékok praktikusan, kisebb helyigénnyel vannak elhelyezve.

Ami az áthaladás fizikai korlátját illeti, a gyógyszer- és élelmiszeripari gyáregységekben leggyakrabban forgósorompós higiéniai beléptető rendszereket alkalmaznak, így biztosítva, hogy egyszerre valóban csak egy személy haladhasson át rajtuk.

Mindenkinek, aki számára fontos a legmagasabb szintű higiénia biztosítása az általa felügyelt létesítményben, és nem szeretné azt a véletlenre bízni, annak mindenképp javasolt higiéniai beléptető rendszerek alkalmazása. Ma már minden igényt ki tudnak szolgálni a gyártók, hiszen egy prototípust már könnyen módosíthatnak kérésre.

A higiéniai előírásokat nem elég kipipálni, azokat a lehető legalaposabban be is kell tartani. Bár hibázni emberi dolog, vannak élethelyzetek, ahol nem lehet ezzel takarózni. Éljünk inkább a higiéniai beléptető rendszerek segítségével!