Már csütörtökön megtelnek a magyarországi szálláshelyek a húsvéti hosszú hétvégén. Idén minden szállástípus iránt jelentős volt az érdeklődés.

Az előfoglalások alapjána forgalomnövekedés a tavalyi évhez képest kétszámjegyű lehet, a szobák átlagára mintegy 20 százalékkal magasabb egy átlagos hétvégéhez képest – mondta Könnyid László, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke, a szövetség megalakulásának 50. évfordulója alkalmából tartott emlékülésen.

Nemcsak a vízparti, hanem a hegyvidéki szálláshelyek is csaknem teltházzal üzemelnek majd. Az ünnepen jellemzően a családosok utaznak, és a szállodák mellett a panziók és az apartmanok is 90 százalék körüli töltöttséggel üzemelnek majd.

Az elnök az évfordulón kiemelte: Magyarország legmeghatározóbb turisztikai szervezete főként az ágazatban dolgozók jobb megélhetéséért lobbizik. Az érdekképviseletet a magyar szállodaipar fejlesztése, a szolgáltatások színvonalának emelése, illetve a szállodaipar belföldi és külföldi képviseletére hozták létre. Hozzátette: ezek a feladatok azóta is adottak azzal együtt, hogy az ágazat kiemelkedő eredményeket ér el évről-évre.

Niklai Ákos, a MSZÉSZ tiszteletbeli elnöke, a HOTREC (az Európai Unió tagországai szálloda, éttermi és kávéházi szövetségeinek konföderációja) alelnöke köszöntőjében elmondta: nehéz időben, zárt országban alakult meg a szövetség. A legnagyobb sikernek a szállodák minősítését és osztályba sorolását nevezte.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége 1968. március 30-án 17 szálloda részvételével alakult, jelenlegi tagsága meghaladja az 500-at. Közöttük több mint 400 szálloda található, mintegy 36 ezer szállodai szobával, ezek a belföldi hotelkapacitás közel 60 százalékát képviselik, tagja továbbá 7 szállodalánc, 30 önálló étterem, 20 közép- és felsőfokú oktatási intézmény, valamint több mint 100 társult tagja van. (MTI)