A változatlan áron számolt kiskereskedelmi forgalom áprilisban 4,3 százalékkal, a naptárhatástól megtisztítva – főként a húsvéthatás miatt – 6,0 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit az első negyedévi 7,8, illetve 7,3 százalékos növekedés után – jelentette kedden első becslése alapján a KSH.

Áprilisban az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 2,6, százalékosra lassult a forgalom növekedési üteme az első negyedévi 5,4 és a márciusi 7,7 százalékról.

A nem élelmiszerjellegű cikkeket forgalmazó iparcikk üzletekben az első negyedév 9,5 százalékos átlagával lépést tartva 9,2 százalékos volt az eladások növekedése, nagyobb a márciusi 7,4 százalékosnál. Az üzemanyag-kiskereskedelemben 8,6 százalékosra emelkedett növekedés üteme az első negyedévi 7,5 és a márciusi 5,1 százalékról.

Az első négyhavi 6,9 százalékos növekedésen belül az élelmiszerforgalom 4,6, az iparcikkek eladása 9,4 százalékkal nőtt, az üzemanyag fogyasztás 7,9 százalékkal emelkedett a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva.

Az áprilisi kiskereskedelmi forgalom részletes adatait június 22-én közli második becslése alapján a KSH. (MTI)