A rendszerváltást követően a magyar állattenyésztésben valamennyi ágazatban negatív tendenciák, csökkenés érvényesült, kivéve a húsmarhatenyésztést – mondta a Magyar Szarvasmarhatenyésztők Szövetségének társelnöke.

Jelenleg az országban mintegy 165 ezer a húshasznú tehenek száma – mondta Márton István a második  országos húsmarha ágazati konferencián csütörtökön. Ez az állatszám példátlan a maga nemében – az utóbbi öt évben mintegy 20 százalékkal nőtt az állomány. Mivel a húsmarháé keresleti piac, a tartás igen jövedelmező.

A Magyar Szarvasmarhatenyésztők Szövetségének társelnöke felhívta azonban a figyelmet arra, hogy 2020 – a mostani uniós költségvetési ciklus lezárulta – után a helyzet megváltozik, az országba áramló uniós fejlesztési források jelentősen csökkennek majd.

Így a mostani kényelmes helyzet megszűnik az ágazatban, az állatonként mintegy 90 ezer forintos támogatás, jó esetben, a jelenlegi 25-30 százalékára csökken. Ezért a kedvező támogatási lehetőségeket és piaci viszonyokat ki kell használni, amíg erre lehetőség van.