A horvát kormány felújítja a tárgyalásokat a Mollal – jelentette ki Tihomir Oreskovic horvát kormányfő csütörtökön.

Oreskovic egy csütörtöki sajtótájékoztatón újságírói kérdésre válaszolva azt mondta: elsődleges célja, hogy a horvát kormány megállapodásra jusson az INA-ról. Hozzátette, hogy maga állítja össze és vezeti majd azt a tárgyalóküldöttséget, amely megbeszéléseket folytat a Mollal. Megjegyezte, hogy a megbeszéléseket még a döntőbírósági eljárás befejezése előtt megkezdik, az eljárástól azonban Horvátország továbbra sem kíván elállni.

„Az INA az állam stratégiai érdekkörébe tartozik, ezért jobban be kívánok kapcsolódni a folyamatba” – mondta. Ugyanakkor arról nem volt hajlandó beszélni, hogy milyen álláspontot képvisel majd Horvátország a tárgyalásokon.

A horvát közszolgálati televízió csütörtök esti híradójában beszámolt arról, hogy a Mol Nyrt. üdvözölte Tihomir Oreskovic horvát miniszterelnök kijelentését. A műsorban idézték a magyar olajtársaság közleményét, amely szerint a Mol mindig is kész volt tartalmas tárgyalást folytatni a horvát kormánnyal, és a döntőbírósági eljárásra úgy tekintett, mint egy olyan intézkedésre, amely megvédi részesedését a horvát olajvállalatban. A Mol elsődleges célja mindig is az volt, hogy megállapodásra jusson a horvát kormánnyal.

A horvát kormány és a Mol közötti utolsó tárgyalás 2014 júliusában eredmény nélkül zárult, miután a két stratégiai partner nem tudott megegyezni az INA-t érintő ügyekben.

MTI/Kriják Krisztina, Zágráb