A hollandiai népszavazás miatt kénytelenek elhalasztani az EU-ukrán csúcsértekezletet. Új időpont még nincs, lehet, hogy nem is lesz?

Május 19-én tartották volna Brüsszelben az Európai Unió és Ukrajna vezetőinek csúcstalálkozóját, ám azt szerdai uniós diplomáciai források szerint elhalasztották. Egyelőre nem is mondtak be új dátumot. Vannak, akik szerint nem is lesz egyhamar csúcs az unió és Porosenkóék között, ám ez szinte kizárt.

Az Interfaksz-Ukraina hírügynökség névtelen informátora szerint Brüsszel igyekszik elhúzni a találkozót, amelyre legkorábban ősszel kerülhet sor.

Mindez annak a következménye, hogy Hollandiában április 6-án népszavazáson a többség lényegében elutasította Ukrajna csatlakozását az EU-hoz. Korábban az unió 27 tagországa ratifikálta Ukrajnával a szabadkereskedelmi megállapodást, Hollandiában azonban az erről tartott referendumon a szavazók 61 százaléka elutasította azt.

Ezt követően jelentette be a holland miniszterelnök, hogy bár a népszavazás nem kötelező érvényű, a kormánynak mindent meg kell tennie azért, hogy érvényre juttassa a nép akaratát.