A héten folytatódnak az egyeztetések annak érdekében, hogy elkerülhető legyen az Egyesült Királyság rendezetlen európai uniós kiválása – közölte kedden Stephen Barclay brit Brexit-ügyi miniszter, aki az előző nap Michel Barnierrel, az EU főtárgyalójával egyeztetett Brüsszelben.

A tárcavezető arról számolt be, hogy Geoffrey Cox brit igazságügyi miniszter össze fogja állítani módosítási javaslatait a konfliktus alapját képező, úgynevezett ír-északír tartalékmegoldásra vonatkozóan, és a felek hamarosan egyeztetést kezdenek ezekről. Diplomáciai források szerint a következő Barclay-Barnier találkozót a hét közepén tartják.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke egy hétfő esti lapinterjúban kijelentette, hogy senki nem ellenezné a bennmaradó EU-tagállamok közül a brit kilépés tervezett határidejének meghosszabbítását, amennyiben London kérelmezné. Elképzelhetőnek tartja a hosszabbítást a május végi európai parlamenti választásokon túlra is, amelyen szakértők szerint ez esetben a szigetországnak is részt kellene vennie valószínűleg. „A Brexit-folyamatban már így is annyi határidőt túlléptünk” – fogalmazott a bizottsági elnök.

Jeremy Hunt brit külügyminiszter ugyancsak Brüsszelben volt hétfőn, és a Politico hírportálnak adott interjújában abbéli reményét fejezte ki, hogy az elkövetkező napokban sikerül megállapodni a stabilitás biztosítása érdekében. Aláhúzta, hogy még lehetséges a rendezett kiválás, a brit kormány tudja, miként lehet parlamenti többséget szerezni a szerződés ratifikálásához, de ehhez mindkét oldalon „bizalomra és vízióra” van szükség. Kérdésre válaszolva helytelennek nevezte a második népszavazás kiírásának ötletét. Mint mondta, „a britek tudják, hogy a politikai elit nem akarta a kilépést, és a demokratikus hitelesség egyfajta tesztjeként tekintenek a Brexitre”.

Ír kollégája, Simon Coveney frusztrációjának adott hangot a folyamat állásával kapcsolatban. „Kevesebb mint 40 nap van hátra az Egyesült Királyság távozásáig, és mi még mindig nem tudjuk, hogy mit szeretne a brit kormány elérni a ratifikáció érdekében” – közölte.

Korábbi bejelentés szerint Jeremy Corbyn, a brit ellenzéki Munkáspárt vezetője is Brüsszelbe látogat, várhatóan csütörtökön.

(Forrás: MTI)