Mind a háztartások, mind a vállalatok hitel- és betétállománya nőtt júniusban a szezonálisan igazított adatok szerint, csak a tranzakciókat figyelembe véve.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) közleménye szerint a háztartások hitelállománya tranzakciókból adódóan szezonálisan igazítva 39,1 milliárd forinttal, szezonális igazítás nélkül 49,3 milliárd forinttal emelkedett. A szezonálisan nem igazított adatok szerint a forinthitelek állománya 47,8 milliárd forinttal, míg a devizahitelek állománya 1,5 milliárd forinttal nőtt. 

A háztartások betétállománya tranzakciókból eredően szezonálisan igazítva 87,9 milliárd forintos, míg szezonális igazítás nélkül 170,6 milliárd forintos növekedést mutatott júniusban. A szezonálisan nem igazított adatok szerint a forintbetétek esetében 198,7 milliárd forintos nettó betételhelyezés, a devizabetétek esetében pedig 28,1 milliárd forintos nettó betétkivonás történt júniusban.

A vállalatok hitelállománya – csak a tranzakciókat figyelembe véve – szezonálisan igazítva 102,6 milliárd forinttal, a szezonális hatások kiszűrése nélkül pedig 79,1 milliárd forinttal nőtt. A szezonálisan nem igazított adatok szerint a forinthitelek állománya 47,7 milliárd forinttal, míg a devizahitelek állománya 31,5 milliárd forinttal emelkedett. A nem pénzügyi vállalatok által kibocsátott, hitelintézetek tulajdonában lévő kötvények állománya tranzakcióból eredően 10,7 milliárd forinttal csökkent. 

A vállalatok betétállománya – az átértékelődés és az egyéb volumenváltozás hatásától eltekintve – a szezonálisan igazított adatok szerint 155,4 milliárd forinttal, míg a szezonális hatások kiszűrése nélkül 90,1 milliárd forinttal nőtt. A szezonálisan nem igazított adatok szerint a forintbetétek esetében 123,5 milliárd forintos nettó betételhelyezés, a devizabetétek esetében pedig 33,5 milliárd forintos nettó betétkivonás történt. (MTI)