A magyarországi fogorvos praxisok közel tizede betöltetlen, a szakma elöregedett, a fiatalok közül sokan mennek el külföldre vagy a magánszférába. A helyzeten a háziorvosokéhoz hasonló letelepedési és praxisjog-vásárlási támogatás segíthetne.

A háziorvosokhoz hasonlóan a fogorvosoknak is szükségük lenne letelepedési és praxisjogvásárlási támogatásra – mondta a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozatának elnöke az M1 csatornán. Hermann Péter tájékoztatása szerint Magyarországon jelenleg mintegy 3300 fogorvos dolgozik, a betöltetlen praxisok száma 230-270. Ennek elsődleges oka, hogy elöregedett a szakma és nincs elég utánpótlás, a fiatalok közül pedig sokan mennek el külföldre vagy a magánszférában helyezkednek el. 

Közölte: a kamara már az előző években is kérte, hogy legalább a háziorvosok támogatására szánt összeg megmaradt részére pályázhassanak a fogorvosok, ám eddig erre még nem kaptak lehetőséget. Hozzátette, idén ismét levélben fordultak az államtitkársághoz, válaszként pedig azt kapták, hogy megvizsgálják a lehetőségeket. (MTI)