Enyhén mérséklődött az optimizmus a hazai nagyvállalatok körében. Ugyan a jelenlegi létszám bővítésén kevesebben gondolkodnak, beruházást azonban már a cégek több mint fele tervez a következő egy évben.

Az idei első negyedévben 1 ponttal mérséklődött a hazai, 2 milliárd forint feletti éves árbevételű, nem-állami nagyvállalatok egy évre előre tekintő várakozásait mutató K&H nagyvállalati növekedési index, így jelenleg 11 ponton áll. Az enyhe csökkenés annak tudható be, hogy az előttük álló egy évre a cégek saját éves növekedésüket illetően szerényebb várakozással bírnak, miközben a gazdasági környezettel kapcsolatban érdemben nem változtak elképzeléseik sem 1 éves, sem 3 éves időtávra vonatkozóan – ismeretette Patrick Van Overloop, a K&H üzleti ügyfelek divízió vezetője.

A visszafogott várakozások a pénzügyi eredményekre is fennállnak: 3,2-ről 2,8 százalékra mérséklődött a várt éves árbevétel-növekedés mértéke, miközben a tervezett profitnövekedés 2,2-ről 1 százalékra zsugorodott. Ezzel együtt a dolgozói létszám bővítésének szándéka is visszafogottabb lett, a tavaly év végén jellemző 20 százalékhoz képest jelenleg a nagyvállalatok 16 százaléka gondolkodik állománynövekedésben. Mindez azonban nem fogja vissza a beruházási kedvet, hiszen az előző negyedévhez képest 42-ről 54 százalékra ugrott a következő egy év során fejlesztésben gondolkodó cégek aránya.  

A szektorok közül az ipari cégek tekintenek leginkább optimistán előre, ők átlag feletti várakozással bírnak (13 pont), ezzel szemben a kereskedelmi szektorban enyhe visszafogottság tapasztalható, itt ugyanis 2 ponttal csökkentek a várakozások (10 pont). Az iparág mellett a cégméret is nagymértékben meghatározza a vállalati kilátásokat: jelenleg a 10 milliárd forint feletti éves árbevételű cégek a legbizakodóbbak (14 pont). A 2-4 milliárd forint éves árbevételű vállalatok az átlaggal közel azonos állásponton vannak, míg a 4-10 milliárd forint éves árbevételű cégek várakozásai 14-ről 9 pontra mérséklődtek.