Az ipari gyártásban érdekelt vállalkozások kétharmada tervez további digitalizációs fejlesztéseket. A cégek a digitalizációtól elsősorban a termelés jobb nyomon követhetőségét, a tervezés hatékonyságának növelését és a termelési hibák csökkentését várják.

Az ipari gyártással foglalkozó vállalatok 67 százaléka tervez valamilyen digiatalizációs fejlesztést a következő három évben. A legtöbben, 91 százalék a termelés folyamatainak jobb nyomon követését, 85 százalék a tervezés hatékonyságának növelését, 78 százalékuk pedig a termelési hibák erőteljes csökkentését várja a leendő fejlesztésektől – derült ki a Siemens Zrt. megbízásából a hazai közép- és nagyvállalatok körében végzett kutatásból.

A megkérdezett vállalatok 61 százaléka már több mint három éve folytat digitalizációs fejlesztéseket és a korszerűsítések közül átlagosan 90 százalék legalább részben igazolta a hozzá fűzött reményeket. A Siemens szerint a digitálizáció az üzleti környezet egészére hatással van – részét képezi az automatizálás, a folyamatok optimalizálása, valamint az adatok gyűjtése és elemzése is. Olyan összetett folyamat, melynek segítségével optimalizálhatjuk egy vállalat működésének szinte minden területét.

Annak ellenére, hogy az eddigi fejlesztések túlnyomó részben sikeresnek tekinthetőek, a jövőbeni digitalizációs törekvéseket több tényező is hátráltatja.  A megkérdezettek 27 százaléka szerint a tulajdonos vagy az anyavállalat ellenállásába ütközhetnek a digitalizációs fejlesztések, míg minden ötödik válaszadó a képzett munkaerő hiányát látja a legnagyobb akadálynak.

Jeránek Tamás, a Siemens divízióvezetője szerint a digitálizáció alapvetően változtatja meg az ipari gyártást. Azok a vállalatok, amelyek sikeresen birkóznak meg a hátráltató tényezőkkel jelentős versenyelőnyre tesznek szert. Az intelligens gépek az adatok elemzésének segítségével optimalizálni tudják működésüket ezáltal pontosabban, gyorsabban és költséghatékonyabban végezhető a gyártás teljes folyamata a tervezéstől a kivitelezésig – mondta.